Developare

  • Primul pas este spalarea tankului de developare, a celor doua recipiente, a paharului gradat si a termometrului.
  • Trageti cantitatea necesara de revelator cu ajutorul seringii gradate. Determinati rata de dilutie in functie de film si tipul revelatorului (eu folosesc massiv developation chart). Turnati cantitatea in unul din recipientele de 500 ml. Completati cu apa pe care ati masurat-o cu paharul gradat. Recomandabil este sa folositi apa distilata, dar eu folosesc doar apa de la robinet pentru ca nu am vazut observat diferenta intre cele doua pentru acest proces.
  • Spalati bine seringa gradata.
  • Trageti cu ajutorul seringii gradate fixator si diluati-l dupa instructiunile de pe ambalaj. Turnati continutul seringii in al doilea recipient de 500 ml si completati cu apa.
  • Scoateti capatul filmului expus. Umeziti bucata de film cu saliva si introduceti-o in fanta cartusului (cutia metalica) filmului expus, dupa care trageti nu foarte puternic. Daca nu reusiti sa scoati capatul filmului, repetati procesul.   ALTERNATIVA 1: Inainte de toate acestea mergeti la magazinul unde developeaza filme color si rugati-i frumos pe domnii de acolo sa va scoata capatul filmului cu ajutorul “pikarului”, o unealta speciala pentru aceasta sarcina. ALTERNATIVA 2: Cu ajutorul unei foarfeci puteti rupe capatul cutiei metalice, nu recomand acest procedeu pentru ca trebuie executat in intuneric total si exista mari sanse sa umpleti filmul de sange, sau sa il zgariati foarte puternic in momentul in care il puneti pe rola.
  • Desfaceti tankul de developare – se detaseaza capacul si in interior trebuie sa fie rola si un tub.
  • Asezati-va toate ustensile in asa fel incat si daca suntei orbi sa le gasiti, literalmente! O sa trebuiasca sa stingeti lumina si va trebui sa gasiti toate instrumentele pe intuneric. Eu le aranjez de la stanga la dreapta in urmatoarea ordine:
  1. film expus(cu capatul scos)
  2. Rola din tankul de developare (pe care sper ca ati spalat-o bine, si ati sters-o cu prosopul)
  3. tubul din interiorul tankului
  4. Cutia tankului (tankul de developare in sine)
  5. Capacul Tanjului
  6. Recipientul de 500ml care contine acum revelator diluat
  7. Recipientul de 500ml care contine acum fixator diluat
  • Acum intervine partea cu adevarat dificila trebuie sa introduceti filmul pe rola … operatia este draconica dar  devine din ce in ce mai usoara cu timpul … Trebuie sa taiati capatul curbat al filmului, sa stingeti lumina si sa introduceti filmul pe rola tankului de developare. Trebuie sa alternati miscarea mainilor: cand mana dreapta merge in fata, mana stanga sta pe loc si cand mana stanga sta pe loc, mana dreapta merge in fata. Miscarea este o alternanta a acestora doua. Filmul o sa se mai blocheze si o sa mai sara de pe rola. De acea este foarte important sa incercati procedura cu un film deja developat pentru a nu avea probleme cu filmul care trebuie developat.Sper ca filmuletul sa va ajute pentru ca textul este  chiar inutil si imbecil.

Exista persoane pentru care este mai usor sa taie buza in forma de L de la inceputul filmului si sa rotunjesca marginile rezultate. Nu taiati in dreptul perforatilor, pentru ca va fi mult mai greu sa introduceti filmul de pe rola.(sugestie Cosmin)

  • Dupa ce ati pus filmul pe rola introduceti tubul in rola, dupa care puneti rola cu tub in cutia propriu-zisa si puneti capacul peste ea. Insurubati-l in asa fel incat acesta sa fie etans. Daca ati strans bine capacul si nu ati uitat sa puneti tubul, porniti lumina.
  • Turnati apa in tank prin orificiul de pe partea superioara a tankului. Agitati timp de 1 minute si rasturnati tankul pentru a scurge toata apa din acesta. Apa trebuie sa aiba o culoare usor albastrie.
  • Turnati revelatorul in interiorul tankului prin orificiul din partea superioara a acestuia si agitati-l usor primele 10 secunde ale fiecarui minut (timp de mentionat in tabelul de developare massiv developation chart)
  • Dupa scurgerea timpului, varsati revelatorul in recipientul in care l-ati diluat (preparat).
  • Introduceti apa in tank, agitati usor timp de 1-1.5 min, dupa care aruncati apa in chiuveta.
  • Introduceti apa in tank de 2-3 ori, dar nu o mai lasati sa stea in interior decat maxim 15 sec.
  • Introduceti fixator in tank tot prin orificiul superior si lasati-l in interior timp de 8-30 min, in functie de cat de proaspat este si de rata de dilutie.
  • Acum filmul nu mai este fotosensibil. Deci puteti sa il scoateti din tank in lumina normala.
  • Fixatorul trebuie turnat in recipientul de 500 ml in care a fost diluat si cutia tankului cu  tot cu rola pe care inca este filmul lasat sub apa curgatoare timp de minim 20 min.
  • Dupa acea, introduceti 2 stropi de sapun lichid in interior, completati cu apa pana la umplerea tankului si agitati ca sa se faca spuma. Scoateti rola si scoateti filmul din ea. Atarnati-l intr-un loc unde nu este praf si nu este foarte cald (nu il puneti pe soba pentru ca or sa se desfaca straturile). Atarnati-l de capat cu un carlig sau puteti sa bagati un chibrit/sfora printre perforatii. Aveti grija sa nu cada. Pasul cu sapun se efectueaza ca filmul sa nu aiba probleme.

Probleme

Daca imaginile de pe film par foarte intunecoase, albul lipsind aproape cu desavarsire inseamna ca acesta este supradevelopat si urmatorul film va trebui lasat mai putin in revelator.

Daca imaginile de pe film sunt aproape invizibile si negrul este un cenusiu foarte deschis, inseamna ca filmul este subdevelopat. Urmatorul film va trebui lasat mai mult timp in revelator.

Daca filmul este transparent, dar exista marginile cu marca filmului (unde este plasat patratul rosu), inseamna ca filmul foto nu a fost expus ori ca exista o problema cu aparatul foto si nu se permite luminii sa ajunga la film sau ati  developat un film care nu a fost bagat intr-un aparat foto.

Daca filmul este transparent si nu exista margini care sa prezinte marca filmului (unde este plasat patratul rosu), inseamna ca revelatorul nu a fost bun sau nu ati tinut filmul destul in revelator sau filmul a facut contact cu fixatorul. Inainte de a trece prin revelator, revelatorul poate fi testat introducand capatul de film taiat la inceputul procesului. Daca acesta se inegreste in timpul de developare normal, inseamna ca problema nu este cu revelatorul. Mai exista si posibilitatea ca filmul sa aiba emulsia deteriorata, dar aceasta posibilitate este foarte rara.

Daca filmul este complet negru, inseamna ca filmul a avut undeva contact cu multa lumina ori ca tankul de developare nu este etans ori ca aparatul foto nu este etans sau cineva v-a scos filmul la lumina … ghinion.

Daca filmul are o culoare alb laptoasa, introduceti-l inapoi in tanjul cu fixator cat puteti de repede si inchideti capacul. Introduceti 50 ml de fixator nediluat in tank. Verificati in 5 minute daca filmul inca prezinta culoarea laptoasa. Daca da, introduceti zeama de lamaie in tank. Daca dupa inca 10 minute filmul este tot alb laptos, inseamna ca totul nu functioneaza … ghinion, fixatorul nu este bun.

Daca filmul este developat doar o portiune pe inaltime, inseamna ca nu a avut destul revelator in tank. Daca este albastrui pe o portiune pe inaltime, inseamna ca nu a fost destul fixator in tank. In cazul in care nu a fost destul revelator, atunci ar fi bine sa va obisnuiti cu ideea ca acest film este mai “panoramic” si data viitoare sa diluati mai mult revelator. In cazul in care el nu a avut destul fixator, stingeti repede lumina si intoarceti cu capul in jos rola. Introduceti-l in fixator, daca l-ati scos de pe rola submersatil in fixator, cat puteti de repede preferabil cu partea nefixata in jos.

pete.


About this entry