10 Documentare despre fotografie

Este vara si in Bucuresti este mult prea cald, nimeni nu are chef sa lucreze si pe buna dreptate. Asa ca nu o sa scriu un tutorial, ci am sa fac o lista de documentare despre fotografie. O sa o structurez sub forma decalogului fotografic pentru ca atrage mai multa atentie. Asa ca stati la umbra unde este mai racoare si bucurativa de documentare.

5 Documentare lungi

1.Sally Mann – What remains [Stick Figure Productions, 2005, 1h 18min in 3 parti]

Un documentar despre cea mai cunoscuta serie de lucrari a artistei Sally Mann, documentarul este structurat ca o mica biografie.

2.David Hockney`s -Secret Knowledge [BBC world, 2003 , 1h 15min in 8 parti]

Un documentar in care David Hockney ne prezinta cum dezvoltarea opticii schimba modul in care perspectiva complexa este redata in pictura chiar inainte ca Brunelleschi sa descopere sistemul perspectival care ii poarta numele. Toate acestea prezentate din perspectiva omului modern care are acces curent la imaginea fotografica.

3.Man Ray [Jean-Paul Fargier, 1998, 52 min in 7 parti]

Un documentar despre viata lui Man Ray, imaginea este realizata in stilul anilor 1910-1930, asa ca v-a fi pe placul fanilor lui Man Ray. Cu toate astea informatia din documentar mi-a parut un pic bizara.

4.Genius of Photography episodul 1[BBC, 2007 , 1h]

Intreaga serie este formata din 6 episoade foarte bine făcute din păcate youtube are o vedere ortodoxa asupra drepturilor de autor asa ca o sa gaiti episoadele pe site-uri rusesti si torrentele de lava a diavolului. Nu va incurajez sa piratati o emisiune difuzata in Marea Britanie in 2007 la care nu aveti acces nici macar daca vreti sa o cumparati, va reamintesc chiar ca ori cat de inacesibil este continutul prin metode “legale” si chiar daca acesta a fost distribuit gratuit setea voastra de cunoastere este rea, rea, va spun.

Seria este cred, cel mai bine facut documentar din toate recomandate de mine pana acum.

5.Robert Capa In Love and War.

O biografie a vietii lui Robert Capa, realizata un pic stangaci dar cu foarte multa informatie buna.

4 Documentare scurte

6. Thoroughly Modern : The snapshot camera [BBC, 2007, 29min]

Un documentar despre evolutia aparatelor de fotografiat de la Kodak Box 1 la aparatele foto cu care suntem obisnuiti.

7.Carol Popp Szathmari [TVR1, 2010, 23min in 2 parti, Limba Maghiara, subtitrare în limba Romana]

Primul fotograf din Romania și unul din primii 10 fotografi din Europa. A fost fotograful casei regale in secolul XIX. Documentarul este foarte bine făcut de cei de la TVR1, sincerele mele felicitari pentru munca facuta de Balázs János si Miholcsa Gyula.

8.Florian Meier-Aichen : Peisaje in fotografia infrarosu [Art 21]

9. Peter Eckert – Artist wanted.

Este un scurt bio al unui fotograf care a orbit dar continua sa lucreze chiar si in aceste circumstante.

1 Documentare despre arta

1o.Robert Hughes – Mona Lisa Curse [Oxford Film, 2008, 1h 15 min]

Robert Hughes este unul dintre cei mai respectati critici de arta de pe planeta iar in acest film, el ne explica relatia dintre valoarea artistica si valoarea financiara a lucrarilor de arta si cum ajung lucrarile de arta sa devina atat de scumpe. Este unul dintre cele mai bine realizate documentare despre piata secundara de arta.

Daca v-au placut documentarele dar inca doriti sa citit despre artisti, mai exista un articol numit “fotografi de care ar fii bine sa aud”.

Multumesc pentru ca ati citit articolul,


Modificare 1.

Bogdan M. a sugerat un documentar foarte bun asa ca il adaug tutorialului.

Nan Goldin – I`ll be your mirror (2000, 1h in 4 parti)

Nu este în sine un documentar este o combinație de biografie cu un testimonial. Daca apreciați acest gen de fotografie și pe Nan Goldin o sa va bucurati de 1 ora de nuditate, homosexualitate, transsexualiate si alte subiecte fierbiti in anii 80.

Bernd and Hilla Becher -Portraits of Contemporary Photographers (2000, 13 min in 2 parti)

Când se vorbește despre fotografie academica se vorbește despre soții Becher ei au dat naștere genului numit noua obiectivitate germana. O replica a acestui tip de imagine se poate întâlnii la Florian Maier si ale lui peisaje infraroșu.

Nabuyoshi Araki – Portraits of Contemporary Photographers (2000, 13 minute in 2 parti)

Un scurt documentar despre  cel mai cunoscut fotograf japonez, lucrările lui sunt foarte variate iar temele abordate de el variază de la sex, conditia lucrătoarelor sexuale, bonding, pana la peisaje, deteriorare, degradare, peisaje, plante, floricele, jurnal. Am văzut în muzeul magazinul muzeului Ludwing 30 de albume diferite ale acestuia. Spun toate astea pentru ca nu sunt sigur ca acesta este cel mai bun documentar despre el din cauza întinderii foarte reduse.

Henri Cartier Bresson – Just plain Love (2001, France Art film, 1h 10 minute)

Un Documentar/Interviu cu HCB in care el vorbește despre viata și cariera lui, documentarul este foarte bine făcut dar va avertizez ca este în limba franceza/subtitrat în limba engleza. Nu o sa va vorbesc despre conținutul documentarului pentru ca nu sunt de acord cu aproape nimic din el dar unii dintre voi vor găsii în acest documentar lucruri interesante, asa ca va urez o vizionare placuta.

Alfred Stieglitz – American master series (2001, CPB USA, 1h 27minute)

Un Documentar biografic despre viata si opera lui Alfred Stieglitz. Este foarte bine documentat si se vorbeste foarte mult despre contextul istoric.

Advertisements

About this entry