Tabel (complet) de expunere

Pentru un cititor, articolul de ieri nu era satisfăcător, el preferând tabelul de expunere. Pentru ca sunt de acord cu cea ce a spus el am decis sa fac inca un articol în care explic și tabelul de expunere.


Este cel mai precis mod de a calcula expunerea fără a folosi un exponometru, dezavantajul este ca ai nevoie sa calculezi și sa cauți valori numerice într-un tabel cu multe valori scrise mărunt. Lucru nu foarte complicat dar trebuie sa înțelegi ce reprezinta aceste valori.

[acest tutorial este pentru cei care stăpânesc regula sunny 16 și în primul rand înțeleg rapoartele diafragma/ iso/expunere  ]

Exista un fisiel excel în care va puteți scoate rândurile de care nu aveți nevoie. Imaginea cu frumoasele logouri o puteți descarca apăsând pe imagine.

1.Tabelul este gândit pentru iso 100. Pentru iso 200 scădeți o treapta de expunere iar pentru iso 50 creșteți expunerea cu o treapta.

2. Alegeți condițiile de iluminare [coloana 2] dacă folosiți o celula foto-voltaica pe post de exponometru ultimele coloane va spun EV în sistem logaritmic, valoarea în Lux (lx) ai valoarea în candele.

3 Alegeți timpul coloana diagramei și timpul de expunere corespunzător condițiilor de iluminare. Țineți minte ca tabelul este pentru iso 100 și trebuie sa compensați scăzând sau crescând trepte în funcție de iso.


Exemplu: pentru Iso 3 (hârtie foto)

Advertisements

About this entry