1001 Aparate foto bizare si foarte bizare

In mare parte aparatele foto sunt închistate în cadrul 36×24 și chiar dacă ieșim din dreptunghiul fotografic majoritatea aparatelor sunt civilizate. Acest post nu este despre aparatele civilizate, acest post este despre aparatele foto care aleargă în flăcări strigând ca sunt persecutate de lumina. Acele aparate care ii fac pe majoritatea fotografilor sa spuna “Ce? Ce e ala? Chiar?”


Kodak digital camera nr.1

[Primul aparat foto digital creat de către Steve Sasson ]

Primul aparat foto digital a fost  creat in 1975 de catre Steve Sasson, un angajat Kodak. Acest aparat nu a fost disponibil comercial nici chiar daca in 1978 a fost lansat un patent de invenție. Cu toate acestea Kodak nu a recunoscut existenta acestui proiect decat in 2001. Aparatul este departe de a fi ceea ce numim noi un aparat foto digital, este semi-portabil fiind de marimea unui dulapior mic. Necesita 23s pentru a face o expunere completa si de un cititor de casete pentru a vedea imaginea de 100×100 pixeli (0.01 megapixeli). Cu toate acestea este unul dintre cele mai speciale/bizare aparate foto din istoria fotografiei.

“The camera described in this report represents a first attempt demonstrating a photographic system which may, with improvements in technology, substantially impact the way pictures will be taken in the future.”


 LOMO Spinner 360

[Panoramic 360]

Este un aparat foto care scaneaza in timp ce se invarte, astfel poate panorama 360 de grade, sau chiar toata lungimea filmului daca ii este atasat un motor. Daca vreti sa cititi mai mult despre el, am facut acum cateva luni un post doar despre el.

Sau daca nu lasati aparatul se se învârtă.


Nikon 6mm f/2.8 fisheye 220°

[obiectivul cu cel mai mare unghi de cuprindere, 220°]

Obiectivele Fisheye sunt bizare de la bun inceput. Cu toate acestea, este cel mai bizar fisheye produs vreodata, unghiul de cuprindere este de 220°, acest lucru inseamna ca obiectivul vede in spatele lui. A fost lansat in 1972 si a fost produs intr-o serie foarte limitata pentru aplicatii in domeniul meteorologiei, unde este nevoie de o fotografie care sa cuprinda si norii si solul simultan. Pe langa pretul prohibit, obiectivul este foarte greu, 5.2kg, ne fiind astfel foarte atractiv pentru majoritatea fotografilor.


Horizont 202

[aparat cu obiectiv basculant]

Ideea din spatele acestui aparat este similara cu cea din spatele spinerului, daca obiectivul se deplaseaza iar fanta de expunere este adecvata, poti obtine un camp de vedere foarte larg, 120° in acest caz. Exista mai multe aparate care folosesc acelasi principiu, dar Horizont este cel mai celebru pentru asta.


Canon TSE 17mm

[obiectivul cu cel mai mare unghi de cuprindere, non fisheye 130°]

Canon a produs un obiectiv superangular tilt and shift fara precedent. Avantajul obiectivelor tilt and shift este ca produc un cerc de proiectie mai mare decat formatul pe care il acopera. Folosind un aparat special (HARTBLEI CAM 1) acest obiectiv poate fi folosit impreuna cu un senzor de format mediu, astfel se creeaza cel mai mare camp de proiecte obtinut de la un obiectiv (non-fisheye) din lume.


 Seitz D3 Roundshot

[Aparat foto digital cu cap foto panoramic, 470mpx]

Compania Seitz produce aparate foto la comanda, impreuna cu un senzor inalt de 6cm si lat de 3 pixeli astfel au creat unul din cele mai puternice aparate foto panoramice din lume. Un lomo spinner care a luat steroizi si in loc de cosuri i-au aparut pixeli, multi pixeli pe spate. 470 mega cosuri pixeli.


Seitz D3 6×17

Este o variatie a Roundshotului, doar ca de data asta este montata intr-o cutie, pentru a scana spatele unei lentile de format mare. Mai exact in formatul panoramic 6×17. Rezultatul este o imagine de 140MPx. Acele doua manere sunt in cel mai bun caz puse acolo pentru persoane optimiste aparatul fiind un monstru foarte incet. Un lucru este remarcabil, printand la 300dpi obtii o imagine de 1.80×0.64 metri.


Alpa TC

Daca in momentul in care spuneți aparat foto, aveți în minte o imagine a unui rangefinder de format mediu, redus pana la nivelul minimalist. Producatorii mari de aparate foto nu va considera ca fiind reprezentativi. Mai exista Voigtländer Bessa III dar nici acela nu este redus la esenta. Dar Alpa TC este scump, mult mai scump, acea bucata esentiala de aluminiu anodizat costa cam 2000$, manerul de lemn inca 500$, vizorul costa 1000$, adaptorul pentru spatele digital costa inca 900$, spatele digital inca 10.000-50.000$, depinde de producator, iar obiectivele montate incep de la 2000$ si unele ajung chiar la 9000$. Un aparat esential de scump.

Ps: Au mai exista producatori care au incercat sa faca aparate de acest tip: Fotoman, cambo, Horseman si Ilford. Chiar daca unii din acestea au produse cel putin la fel de bune Alpa este prima companie cu aceasta idee de aparat.


Phase one IQ180

Pentru cei care nu stiu ce este un spate digital, acesta este un senzor cu o placa de procesare si un monitor care se ataseaza pe spatele aparatelelor de format mediu/mare. Iar acest spate digital are cel mai mare senzor (645) si cel mai mare numar de pixeli 80 mega pixeli. Pentru ce ai nevoie de 80Mpixeli, nu am nici cea mai vaga idee, luând in calcul ca acest articol este scris pe un monitor de 1.3 mega pixeli iar formatul full HD are 2.1 mega pixeli.


Canon MPE 65mm f/2.8 1-5x

De la 1x la 5x factor de magnificare. Inseamna ca lentila poate sa reproduca pe suprafata senzorului de la 1:1, adica 1cm in planul de focus este 1 cm pe senzor, la 5:1, care inseamna ca pe planul senzorului avem o proiectie de 5 ori mai mare. Se considera, ca vorbim de un obiectiv macro extrem. In momentul in care vorbim de 1:1, iar pentru a obtine 5:1 obiectivul nu poate fi folosit pentru a focaliza la o rata de marire sub 1:1. Astfel focalizarea se face prin miscarea aparatului, deoarece nu exista un inel de focus. Diafragma nu este f/2.8 decat la scara 1:1, in momentul in care maresti proiectia luminozitatea obiectivului scade treptat pana la f/98.


Celestron C14 [3910mm f/11]

Celestron este o firma care produce telescoape si acesta este un catadioptic produs de ei, care acopera un senzor de 35x24mm. In mare parte nu este un lucru atat de spectaculos daca nu iei in considerare ca folosesti un obiectiv cu distanta focala de 4m. Fata de multe alte telescoape, el nu poate fi transportat foarte usor, luand in considerare ca are 20kg. dDar poate fii transportat. Nu cred ca poti fotografia o nunta sau un botez decat daca nu esti invitat si ai o restrictie de cativa km.


Canon 1200mm f/5.6

Cat suntem la capitolul super teleobiective cel mai lung obiectiv autofocus/non-catadioptric produs vrodata si vandut catre public, chiar daca acel public este national geografic. Exceptand distanta focala monstruoasa obiectivul nu este special. Exista doua lucruri care au facut “cel mai” cand vine vorba de obiective: una este lungimea (distanta focala) si cealata este grosimea (diafragma). Cei mai prosti copii din curtea scolii nu au ratat nici o ocazie ca sa o scoata si sa se masoare in ei.


Nikon 1200-1700mm f/5.6-8

Acest obiectiv este reactia Nikon la Canon 1200mm, un zoom care porneste de la 1200mm. Trebuie sa mentionez ca aceste distante focale sunt inutile pentru fotografia de wildlife, sau sport locul unde se folosesc teleobiective puternice(200-400mm). Nu exista sport la care sa primesti acreditare in orasul vecin, iar animale atat de pudice nu prea sunt usor de intalnit decat in zone in care nu vrei sa cari 50kg de echipament. Aceste obiective sunt create pentru a arata ca firma X o are mai mare. De aceea si numarul mic de exemplare produse, in acest caz este vorba de 15 bucati. Nu o sa ma chinui sa caut o imagine a acestui obiectiv, este identica cu cea obținută de Canon.


Zeiss 1700mm f/4

Acesta este cel mai mare obiectiv produs pentru aplicatii civile, pe langa distanta focala foarte lunga si diafragma foarte luminoasa, obiectivul mai are o caracteristica uimitoare, cercul de proiectie nu acopera 35x24mm ci putin peste 58×58 (6×6) . Dar pentru a obtine toate acestea, obiectivul cantareste putin peste 256KG. Din nou nu pun imagini, nici nu am gasit pe internet imagini facute cu acest monstru. Dar sunt la fel de interesante precum cele obtinute cu celelate doua obiective.


Canon 5200mm f/14

Acest obiectiv a fost creat pentru a observa explozii atomice de la o distanta sigura. Acest lucru a cerut crearea celui mai lung teleobiectiv creat vreodată. Distanta focala este de putin peste 5m si cantareste putin peste 100kg. Punctul minim de focus este 120m, dar distanta pentru care el este gandit variaza intre 30-50km


Sigma 200-500mm f/2.8 | 400-100mm f/5.6

Luand in considerare obiectivele de mai sus, 200-500 nu pare o distanta focala atat de impunatoare. Cu toate acestea obiectivul are un loc bine meritat in acesta lista a echipamentelor ciudate, pardon speciale. Este cel mai rapid 500mm produs (f/2.8), chiar daca pare rupt de pe un tank.


Carl Zeiss Super Q Gigantar 40mm f/0.33

Exista o singura bucata in lume, a fost produs pentru Photokina 1966 pentru a arata ca zeiss poate produce obiective deosebite, 30 de ani mai tarziu au produs din aceleași rationamente 1700mm. Acest obiectiv poarta montura M pentru rangefinder. Nu au produs mai mult de 1 bucata pentru ca imaginea este inutilizabila la f/0.33 precum au aflat si alti producatori, cum ar fii Canon, Leica, Voigtlander etc. Imaginea este inutilizabila pana la f/1.2 asa ca nu are rost sa ai ditamai halca de sticla.


Canon 50mm f/0.95

Fata de cei de la Zeiss, Canon a decis ca aceasta este o lentila buna pentru productia de serie montata pe rangefinderul 7. A fost introdus la inceputul anilor 60, acum este un obiect de cult printre pasionatii de rangefindere.


Canon EF 50mm f/1.0

Acesta este cel mai rapid obiectiv autofocus din lume si cel mai rapid obiectiv produs în masa. Introdus in 1990 si scos din producție 10 ani mai târziu pentru a fi inlocuit cu 50mm f/1.2.


Zoomar 240 f/1.2

Este cel mai rapid obiectiv pentru un aparat de format mediu (6×7), obiectivele au fost create în prima faza ca o mișcare de publicitate dar au produs un număr mic de obiective pentru clienții bogați. Am găsit obiectivul pe montura Pentax 6×9, Hasselblad F si Pentacon 6. In schimb fotografii nu am gasit. Imaginativa ceva cu profunzime de camp foarte mica.


Voigtlander Zoomar 36-82mm f/2.8

Este primul obiectiv zoom din lume pentru un aparat de 35mm, produs in 1959 de catre Voigtlander. Calculat de catre Dr. Frank G. Back. Este unul din puctele de cotitura a designului obiectivelor. Focusul se face prin impingerea partii frontale a obiectivului, in rest obiectivul este similar unui zoom modern. Dr. G. Back spunea ca este uimitor cate lucruri am reusit sa rezolvam corect din prima incercare.


Kodak aero ektar 7

[Cel mai rapid obiectiv pentru 4×5″, 178mm f/2.5]

Majoritatea fotografilor care au folosit aparate de 35mm nu considera f/2.5 ca fiind o diafragma deschisa, dar obiectivele pentru aparatele 4×5 incep la 5.6 cele mai luminoase iar f/8 nu este o diafragma inchisa. Acest obiectiv nu a fost nici o data destinat aparatelor foto civile, el provine dintr-un aparat foto aerian din 1940. Doar ca punctele de focus 1000m/ 10.000m sunt necorespunzatoare fotografiei de portret asa, majoritaea acestor obiective se gasesc montate pe aparate Graflex speed Grafix (1953). Acestea au ca particularitate un obturator perdea, precum au aparatele foto de 35mm. Lucru foarte importat pentru ca obiectivul nu vine cu un obturator compur (obturator central). Acest obiectiv a devenit un obiect de cult printre fotografi, din cauza imaginilor obtinute. Dar sa nu uitam faptul ca este si un obiectiv ieftin si asta ajuta mult.


Giroux Daguerréotype

[primul aparat foto care a facut o fotografie/ primul aparat foto produs in serie]

Acesta este aparatul foto cu care Louis Daguerre in 1838 a realizat celebra fotografie “Boulevard du Temple”, prima fotografie a unui om/prima fotografie daca nu il mentionam pe N. Niepche cel care a colaborat cu L.D. Exista persoane care contesta faptul ca acesta a fost aparatul fotosit de L.D. dar cu siguranta este similar cu acesta. Daca sunteti din cei care nu accepta ca acesta este aparatul folosit de L.D. trebuie il apreciati pentru ca este primul aparat foto produs in serie. Formatul folosit este 167x216mm cea ce este destul de mic  luand in calcul ca Daguerrotipurile sunt unicate.


Aparatul foto mamut produs de George R. Lawrence.

[cel mai mare aparat foto pe placi de sticla, 1900]

R. Lawrence a fost un fotograf specializat in fotografie comerciala, in Illinois la inceputul secolului XX. Iar aparatele foto proiectate de el, sunt precursorii multora din aparatele ciudate de azi. Acest aparat a fost creat pentru a realiza cea mai mare fotografie posibila a unei statii de tren, nou facuta in Chicago si a noului tren aferent acesteia. Fotografia a fost facuta pentru a fii expusa in locul trenului la expozitia de la Paris. Fotografia care era de 2430 x 1371mm avea un negativ de sticla, de 3 ori mai mare decat ori care alta fotografie la acel moment. Din pacate singura fotografie facuta cu acest aparat nu mai exista dar in schimb exista fotografi ale aparatului in timp ce este montat.


Pidgen camera

[aparat foto atasat de porumbei calatori]

Sunt surpinzator de multi inventatori care s-au uitat la frumosii porumbei si s-au gandit ca singurul lucru pe care selectia naturala nu l-a produs inca este un aparat foto atasat de frumoasa zburatoare. Asa ca au montat pe pieptul porumbelului un aparat foto pentru a face fotografii aeriene. Aceasta este versiunea din 1903 a Google Earth. Unul dintre acesti inventatori este chiar George R. Lawrence cel care a creat cel mai mare aparat foto pe placi de sticla. Stiu ca am prezentat 2 aprate care sunt unite de acelasi principiu, dar principiul este cel interesant.


Octacopter microcpoter RTF

Daca porumbeii calatori nu sunt pe gustul dumneavoastra puteti alege o versiune mai moderna, o platforma cu 8 motoare. Aceasta necesita 2 operatori (cameraman + pilot) Este capabil sa ridice un aparat SLR (5d) si un obiectiv superangular, sau cu focala normala, combinat circa 1350g


Sony ericsson T68i (MCA-25)

[Primul telefon cu aparat foto, 2002]

Este prima combinatie aparat foto-telefon, a fost lansat in martie 2002. O solutie foarte populara, luand in considerare telefoanele noastre si faptul ca au trecut doar 10 ani ca sa trecem de la rezolutie VGA interpolata, la rezolutii care rivalizeaza apratele foto dedicate.

In timp ce cautam imagini care sa ilustreze rezolutia minimala, ma gandeam ca o sa gasesc imagini cu pisici, floricele si de ce nu niște pasarele. Dar cautand imagini, mi-am amintit de deteriorarea digitala a imaginilor si am reusit sa gasesc, o singura imagine si acea pe un site unde un domn incerca sa compare acest telefon cu un Nikon d100. Daca nu mai exista imagini facute cu un aparat foto, acel aparat foto a fost inutil? Dupa mai bine de 1 ora de munca am gasit o imagine, dar camera nu era montata pe telefonul cautat de mine, dar era camera cu pricina … cred.


Holga

Aparatul in sine nu este un aparat ciudat, este un rangefinder care foloseste film de 120. Un rangefinder prost inchis, creat ca aparat de vacanta. Toate elementele ca sa devina un aparat Lomo de cult. Este mai cunoscut decat batranul LCA cu care s-a fondat lomografia, acest lucru se datoreaza faptului ca este infinit modificabil de catre persoane nu foarte intregi. Nu ma intelegeti gresit, imi plac persoanele defecte, mai mult decat cele al caror pachet de baza este inca intreg, pentru ca fac astfel de aprate. Dar trebuie sa fi putin defect ca sa te gandesti la astfel de modificari.

Cand vine vorba de modificari, acest aparat este un fel Cutit Victory Swiss murdar, care supravietuieste oricărei explozii atomice si se taraste prin orice fotografie. Daca ma gandesc bine, este un gandac, gandacul fotografic.

Holga CMYK- Este una dintre multele culori, cred ca cel mai vopsit aparat din lume este holga de la negru la leopard, culorile lui Stalin. roz … ori ce va trece prin cap.

Holga TLR – Nu cred ca exista un motiv bun pentru a inlocui blitz-ul cu un alt obiectiv, ce sa faci cand te plictisesti de blitz si ai nevoie de un nou sistem de vizare. Dar nu au scos blitz-ul colorat, el inca exista in locul rangefindarului.

Holga 3d- Si eu care credeam ca aparatele stereo sunt ciudate, ce ziceti de un Holga stereo.

Holga instant- Aveti nevoie de un aparat polaroid Holga? Nici o problema, nu conteaza ca obiectivul nu are un cerc de cuprindere destul de mare, vignetarea e frumoasa

Holga Digital lens – Sau daca doriti puteti sa va cumparati lentila pentru aparatul digital de 35mm, nu are chiar acelasi farmec. Imi retrag cuvintele, nu sunt un magician ca sa determin cantitatea de farmec. Mai ales a unei lentile roz

Holga 120 VPC – Daca aveti nevoie de un pinhole 6×12 si Holga este primul lucru car va trece prin cap din ceva motiv ciudat.


Stenopa (pinhole)

Este un aparat format doar dintr-o gaura foarte mica (raport), in loc de obiectiv. Din cauza ca este vorba de o cantitate mica de lumina directionata, acesta creeaza o proiectie in camera obscura (cutia), din cauza lipsei luminii parazit. Daca ultima conditie, respectiv prezenta materialului fotosensibil este intrunita, vorbim despre fotografie. Pentru majoritatea fotografilor, o stenopa este un aparat bizar, primitiv si asa mai departe, dar si printre acestea exista aparate mai bizare decat altele.


The grate image

Este rezultatul proiectului inceput de Legendery project in California. Aparatul este hangarul bazei aeriene El Toro din California, artistii au vopsit interiorul negru si au atarnat panza fotosenzibilizata manual. Imaginea masoara 9.62×33.82 m iar orificiul avea diametrul de 6.3mm. Timpul de expunere a fost 35min.


Gigapan setup 70 gigapixeli

Exista o cursa ciudata pentru a obtine cea mai detaliata imagine din lume s-a ajuns pana la 270 gigapixeli in Sanghai. Pentru a obtine astfel de imagini se folosesc teleobiective puternice (400-800mm) care scaneaza de pe un punct fix, astfel obținându-se zeci de mii de fotografii care ulterior sunt lipite. Am fost interesat la un moment dat, de cate aparate este necesar pentru o astfel de incercare, raspunsul este de doua: Sony A900 si Minolta 400mm+1.4x


Telescopul Hubble (HST)

Este cel mai impresionant aparat foto făcut vreodată, in primul rand pentru ca se afla in spatiu, unde poluarea cu lumina este foarte mica, deoarece nu exista iluminare stradala, sau atmosfera. Astfel, se pot obtine imagini de o claritate mult mai mare si mult mai precise, neavând de-a face cu interferente(atat de multe). Este singurul instrument de acest tip si singurul instrument care poate produce acele imagini. Nu exita un aparat la fel de important pentru dezvoltarea intelegerii umane asupra mediului inconjurator precum telescopul Hubble, dar sa nu uitam ca este un aparat foto supradimensionat. Distanta focala este de 57.6m, cel mai lung obiectiv canon avea o distanta de 5.2m aproape 11 ori mai mult, dar in apararea celor de la canon ei nu lucreaza cu obiecte aflate la ani lumina ci doar afectate de lumina. Senzorul este capabil sa obtina informatii pe spectrul UV, vizibil si infrarosu (apropiat).


Trebuie sa impart in doua parti articolul pentru ca volumul de munca este incredibil. Urmeaza pinholuri ciudate, aparate foto facute din cranii umane, primele polaroide in spatiu. Polaroide imense, aparate foto care folosesc telegraf, lensbaby si multe alte ciudatenii.

Daca mai stiti ceva aparate ciudate, lasati link-uri in comentarii si in urmatorul articol le postez. Nu uitati sa subscrieti daca v-a placut.

Advertisements

About this entry