Aparate foto imobiliare (pinhole room)

Acest articol este făcut special pentru a sărbători Word pinhole day. Prima data când proiecția unei stenope (pinhole) a fost observata, a fost in anul 5 i.e.n, de catre Mo Tzu. Si de atunci aplicatiile acestui fenomen au tot fost investigate, iar in anii 1400, multi pictori desenau perspectival corect, inainte ca Bruneretzi sa produca un sistem de perspectiva pe care noi l-am numi “corect”.


Orice incapere poate fi transformata intr-o stenopa. Este de preferat ca soarele sa bata direct pe scena vizualizata prin stenopa. Ca sa iti maresti sansele de reusita incearca sa calculezi timpul de lucru in asa fel incat sa termini proiectul pe la pranz. Nu uita ca soarele rasare in est si apune in vest. Sfatul meu este sa incepi de dimineta (9) si alocati timpul, pana putin dupa pranz.

[Materiale]

  1. Saci negrii de gunoi | 5 lei |alegeți saci groși pentru ca majoritatea nu sunt opaci și v-a trebui sa faceți 2 rânduri suprapuse)
  2. Rola de banda adeziva | 10lei | Eu am folosit doua tipuri, una de hartie pentru a nu ramane reziduuri de adeziv pe ramele geamurilor si am mai folosit banda adeziva maro pentru locurile unde nu stăteau suprapuse perfect randurile de saci.
  3. Foarfeca | Neprețuită pentru ca nu este consumabil |
  4. [optional] O bucata de carton | Sau ori ce altceva in care puteti da o gaura pentru a avea o diafragma rotunda, puteti face asta si direct in sac dar aveti control mai mic asupra procesului, sau se poate folosi o eticheta de la un produs nou cumparat, aceleau au gaurelele perfect rotunde si sunt deja pe un suport de carton.
  5. [optional] Material fotosensibil /Aparat foto. | sau poate preferati pozitia de spectator.

1.Izolati toate geamurile  lasand un mic gol pentru cartonul de diafragma. Nu va faceti probleme de mici scapari pe langa usi. Daca le izolati o sa aveti o imagine mai clara si contrast mai puternic.

2.Lipiti diafragma, am folosit o diafragma de 9mm si distanta focala de 1200mm pentru a obtine imaginea de mai de sus, dar cu cat orificiul este mai mare cu atat culorile sunt mai intense, dar scade claritatea imaginii.

 ↓ f/133 ↓ distanta focala 1.2m ↓ orificiu 9mm ↓


 ↓ f/113 ↓ Distanta focala 4.5m ↓ orificiu 40mm  ↓


↑ f/222 ↑ Distanta focala 2 m ↑ orificiu 9 mm  ↑  In acest caz imaginea nu se vedea atat de bine precum apare in fotografie pentru ca, curtea interioara era umbroasa.

↓Diafragma maxima este surprinzator de mare daca ati izolat restul camerei bine. In momentul in care am terminat de izolat penultimul geam, am realizat ca incepusem sa obtin o proiectie din cauza ultimului geam, o gaura de 30x50cm crea o proiectie foarte neclara cei drept dar destul de clara incat sa fie recognoscibila.


3. Captura imaginii. Nu este foarte multa lumina disponibila asa ca va trebui sa folosiți timpi lungi de expunere dacă doriți sa fotografiați cu un aparat digital proiecția. Cam toate imaginile sunt făcut folosind ISO 1600 | 30s | f/3.5

Pentru a folosi hârtie fotosensibila folosiți situl Mrpinhole si a lor foarte bine făcut calculator. Nu uitați ca hârtia foto are iso 3.

Nici simplii spectatori nu sunt mai prejos, aceasta explorare in fotografie este uimitoare, nu exista un alt mod in care poti sa intrii intr-un aparat foto, sa te plimbi in interiorul acestuia cu o sticla mata in mana culegand imagini din aer. Sau doar sa stai pe spate si sa te uiti la proiectia care se misca pe peretele alb. Cred ca ori ce fotograf, indiferent de tipul de fotografie abordat trebuie sa inceapa sa invete despre fotografie facand un astfel de aparat.

Happy pinhole day, sau la multi ani sau ce se spune. Sa aveți lumina sau ceva …


O lucrare asemănătoare cu aceasta este lucrarea de licență a unei foste colege mai mici Corina Dragan.

Advertisements

About this entry