Fotograma color (fotocontact)

Fotograma color nu este cu mult diferita de fotograma pe hârtie alb negru, este o variație a acestea care nu implica abilitați mult mai bune, dar substanțele folosite pentru hârtia color sunt mult mai toxice. Asa ca necesita mai multa grija.  Pentru cei care nu au încercat încă fotogramele, ar fii o idee buna sa încerce procesul în ordinea scrisa mai jos. Poate va vin idei și îmi sugerați voi punctul 4.

Procesul este destul de accesibil pentru ca permite folosirea de hărții și de substanțe foarte expirate, asta înseamnă ca hârtia azo color expirata din anii 70 are o utilitate. Aceasta nefiind utilizabila pentru printuri din cauza ca negrul este virat în albastru/verzui iar albul în roz, și oricât de mult iubești lomografia exista un punct in care trebuie sa recunoști ca prietenii tai nu arata mai bine în culorile oficiale ale hepatitei.

Chiar dacă hârtia e expirata înainte sa va nașteți voi și substanțele prezintă cristale în zonele în care nu au găurit sticlele în care se aflau trebuie sa fiți grijulii, lumina roșie expune hârtia color (obțineți un albăstriu), exista o lumina gălbui-verzuie care nu expune hârtia color. Eu nu am avut asa ca am folosit o lumina galbena plasata la distanta mare de mine (3m), în momentul în care scoteam hârtia încercam sa fac umbra folosindu-mi corpul. Tasele au fost plasate în alte tase mai mari in care am pus apa calda iar deasupra am pus încă o tasa pentru ca sa reduc cantitatea de noxe cu care iau contactul și nu uitați sa faceți procesul într-un loc bine ventilat.

1. Diluați cele doua bai revelator și fixator după cum spun instrucțiunile kitului folosit. Puneți intre cele doua bai o baie de stopare cu apa călduța (20ºC) sau dacă doriți apa calda si oțet 2%. Revelatorul o sa fie de culoare albastru foarte închis, chiar negru iar fixatorul o sa fie de culoare roșie chiar negru. Verificați substanțele folosind un colt de hârtie pe care l-ați expus puternic la lumina, pentru a vedea dacă încă funcționează revelatorul și hârtia.

2. Folosind o mira faceti o serie de 10 expuneri progresive pentru a afla care este expunerea dorita. Lăsați în revelator timp de 45 sec. și 120 în fixator.

3.Folosind timpul obținut la punctul 2 repetați expunerea de data aceasta fără mira. Daca vreți faceți încă un pas puteți sa încercați sa pozitivati fotogramele tot pe hârtie color prin fotocontact.


Pentru mai multe fotograme abonați-vă pe blogul meu unde o sa pun câte 1 fotograma pentru următoarele 5 zile. Începând cu acest nud artistic.


FOTOGRAMA

En: Photogram De: Einzelbild , Fotogramm Hu: Fáziskép ,
1.Cadru singular. ( termen de regulă folosit în cinematografie)
2.Fotografie realizata fără aparat prin așezarea obiectelor pe materialul fotosensibil și expunerea acestora.
Advertisements

About this entry