De la sine inteles

Este evident pentru toată lumea că imaginea ne prezintă o domnișoară respectabila în poziția standard: Parapantă crăcită pe capotă. ¹

Dar nu despre asta e vorba sau nu în sine nu de alta dar nu cred că e mult de vorbit, este la prima mână.

Am dat de respectiva imagine pe facebook-ul unei domnişoare cu titlul “toate se cred modele, toţi se cred fotografi…” ceea ce este adevarat doar ca internetul este arhiplin de domane respectabile in poziţia, parapantă pe/ parapantă lângă / parapantă la cascadă şi preferata mea: crăcită artistic.

Nimic nou sub soare, nimic rău. Evident că ipocrizia face ca stimabila domnişoara, care a prezentat maselor facebookiste, sa fie pasionată de genul parapantă la/parapantă lângă că doar cum a adunat masele facebookiste? Dar moftangii au fost si o sa mai fie mulţi, deci de ce să ii deranjăm?

Partea care mi-a părut genială a fost ca am întrebat: ce crezi că îi diferenţiază pe cei care se cred de cei care sunt? şi răspunsul a fost un fel de stop joc: “simţul estetic“. În primul rând ai doar 5 simţuri (văz, auz, miros, tactil, gust + vestibular) simţul estetic nu este printre ele pentru că nu este un simţ. Pentru cei care au avut “bunul simţ” să citească ceva despre estetică și dacă ar fi făcut asta ar fi realizat că este o ramura a filosofiei care ghici ce, nu se ocupă de frumos ci de practicile verbale legate de artă. Acele persoane care îşi pierd timpul in şcoli o mai şi studiază, nişte proşti, proştii dracu.²

Domniăoara vroia să spună într-un mod voalat că ea deţine o calitate superioară celui care a produs imaginea citată pentru ca ea intrinsec este mai bună, deţine o calitate a corpului care se resfrânge asupra minţii si simțurilor.

Acum de la sine înţeles după cam spune şi titlul, este uimitor cu câtă uşurinţă şi certitudine manevrăm nişte abstracte despre care nici măcar nu am auzit, erau zeci de persoane care considerau că aveau o autoritate pentru simplul fapt că părerea lor este intrinsec purtătoare de adevăr pentru că: este părerea lor (părerea mea). Nici unul nu are nimic de spus, curiozitate intelectuală zero, fac imagini dupa principiul “nu cântă dezbracate” diferenţa între ei este două layere în photoshop şi în cel mai bun caz nişte iluminare artificială pusă pentru motivația suprema: “arată bine”.

“Toate se cred modele, toţi se cred fotografi” … şi fiecare crede că este o floricică unică şi specială şi asta îl face mult mai bun decât toţi ceilalţi care sunt identici cu el.

Sau chiar mai rău cei care spun ca pentru ca au mii de prieteni care ii susțin au dreptate, în sine este doar o reminescență a ideei de democrație dar sa il citam din C. Negruzzi si a lui nuvela Alexandru Lapusneanu:

Prostimea rămasă cu guracăscată. Ea nu se aştepta la asemenea întrebare. Venise fără să ştie pentru ce au venit şi cevrea. Începu a se strînge în cete, cete, şi a se întreba unii pe alţii ce să ceară. În sfîrşitîncepură a striga: — Să micşureze dăjdiile! — Să nu ne zapciască! — Să nu ne maiîmplinească! — Să nu ne mai jăfuiască! — Am rămas săraci! — N-avem bani! — Ne i-auluat toţi Moţoc! — Moţoc! Moţoc! — El ne beleşte şi ne pradă! — El sfătuieşte pre vodă!Să moară! — Moţoc să moară! — Capul lui Moţoc vrem!

Daca votam nu o sa aflam nici o data răspunsul pentru nici o problema, dar asta nu ne împiedică sa ne dam cu părerea legat de ori ce pentru ca părerile altora sunt nefondate pe nimic dar părerile noastre sunt adevărate pentru ca sunt fondate pe credința noastră si de fie care data cînd cineva pune la îndoială cea ce spunem răspundem invariabil cu “E părerea mea” și acest cuvînt magic șterge ori ce încărcătură de responsabilitate. Dublu standard cineva?

Prea des aud răspunsul: “noi nu facem aici filozofie noi facem fotografie”. Cea ce este adevărat doar ca majoritatea nu pot sa îmi spună ce fac cînd spun fotografie, răspunsul  articulat lipsește cu desăvîrșire în cel mai bun caz pot sa iți arate cu degetul către obiect și sa scoată sunete care ma fac sa ma îndoiesc de opozabilitatea degetelor interlocutorului meu. Asa ca sfatul meu este sa nu folosiți cuvinte a căror sens nu știți ce înseamnă, de exemplu: fotografie, arta, frumos, estetica, simt. Daca întîlniți un om care formulează o propoziție după structura:

Omnipotenta criptica a unui conglomerat abstract creat pe frontispiciul cultural sanitar-igienic , bunăoară, poate fii alocat bunăoară introducerii closetului cu apa.

Ati spune ca este un tîmpit pentru ca folosește cuvinte pompoase aproximativ-potrivite pentru a exprima o idee parțial adecvata (Wc-ul a ajutat creșteri nivelului mediu de igiena), nu putem spune aceleia lucru despre cei care vorbesc despre arta, estetica, frumos , nud artistic, fotografie pentru ca putem aplica aceiași regula, încearcă sa para inteligenți folosind cuvinte pe care nu le înțeleg, dar au auzit alte persoane ca le folosesc asa ca este “de bine” sa o facă și ei, doar asa face lumea.

Problema adevărată este ca trăim într-o lume în care mediocritatea și banalitatea este aspirationala. Ina, Accent si Ozon sunt artiști internaționali pe cînd Blind Willie Johnson este un reprezentant al umanități dar este un necunoscut pentru ea.


¹. A nu se înţelege că spun că domnişoarele sunt sau se ocupă de activităţi imorale, obscene, etc. Doar că nu sunt Grigori Perelman nu s-au dezbracat pentru a rezolva conjugarea Poincare, şi nici Marie Curie nu are palpitaţii. Dacă aş spune despre ea că este cercetătoare ar fi hilar pentru că ar exista o nepotrivire vădită.

². Pentru cei interesați estetica este un domeniu tratat de personaje precum Ludwig Wittgenstein, Martin Heideger, E. Hussel si de ce nu Kant cu ale lui critici, dar el nu este foarte contemporan, nu explica nimic parașutelor pe net.

[Daca stie cineva linkul lui Bogdan Photography va rog sa il postați in comentari nu de alta dar nu il mai gasesc si dupa numarul de la masina  gasesc complet alte lucruri]

Advertisements

About this entry