Cum sa folosesti film de la A la Z [35mm]

Fotografia folosind film nu este atât de complicata, exista câţiva paşi simpli de la A aparatul fără film La Z momentul când ai printurile în mana şi iţi vezi rudele în vacanta. Cu toate astea nu vad tutoriale pe net care sa explice acest drum. Acest articol cuprinde doar filmul de 35mm, săptămâna viitoare o sa pun un tutorial care va cuprinde toate tipurile de film de la subminiatura la 4×5.


A

Primul pas este sa aveţi un aparat foto pe film [35mm] aparatele pe film vin în foarte multe variante de la arhicunoscutul SLR-ul la rangefindere, spinere, aparate de unica folosinţă, kit cameras si Sinope.

Daca nu aveţi un aparat foto pe film nu este totul pierdut. O parte dintre aparatele foto pe film sunt foarte ieftine sau relativ ieftine un exemplu SMENA 8M, este un rangefinder rusesc care costa pana în 10 lei,  dar dacă doriţi un obiect mai frumos puteţi opta pentru un Kodak Retinette sau poate Zenitul bunicului. Daca preferaţi aparate noi încercaţi pe ebay sau pe lomography.com, eu am pus ochii pe un aparat Recensky.


Daca nu sunteti siguri ce fel de film foloseste aparatul tau lasa un coment cu numele lui si iti spun exact de ce film ai nevoie.


B

Inainte sa va apucati sa fotografiati trebuie sa înţelegeţi ca filmul se împarte în câteva tipuri, acest lucru fiind important pentru ca fiecare tip de film se proceseaza diferit si fiecare film are caracteristici specifice; este greu sa redai culoarea unui carnaval cu film alb negru… nu este imposibil dar mai greu.

Color negativ | C41 |  color 41°C procesul este cel standard la toate minilaburile. Daca vreti exista kituri de developare pentru acasa,  daca nu ai prea multa rabdare iti recomand sa eviti sa developezi acasa film color.[Cum developez acasa]

Alb negru negativ | Se developeaza acasa si este probabil cel mai simplu proces, necesita doar revelator si fixator + sa citit tutorialul despre developare. Exista o serie de filme produse de kodak care sunt alb negru dar se developeaza c41 ca un film color.

Alb negru diapozitiv (direct pozitiv) | Diapozitivul este un film pretentios pentru ca necesita o buna stapanire a timpilor de expunere pentru ca o spraexpunere sau o subexpunere fac imaginea inutilizabila. Developarea este normala alb negru doar ca dupa revelare filmul se albeste trecandul prin Blech dupa care se vualeaza (reexpune ) si se developeaza inca o data.

Diapozitiv color (E6) | Din cauza ca filmul color are un strat rosu el nu este folosit drept diapozitiv, acest tip de film color este dedicat si se developeaza manual cu ajutorul kiturilor E6, exista studiouri care inca developeaza diapozitiv dar la preturi foarte mari.  Daca doriti sa faceti acest proces aici este tot ce aveti nevoie sa stiti; daca nu ai prea multa rabdare evita procesul.

Filme speciale.

Redscale este un tip de film vandut de lomography care este expus prin stratul rosu iar rezultatele sunt … este greu sa fie caracterizate altfel decat foarte rosii. Fiind un film color la baza se developeaza C41. Wiki , lomocum sa iti faci asta dintr-un film normal.

Infrarosu alb negru se developeaza ca orice film alb negru doar ca trebuie  sa scoateti/introduceti filmul in aparat intr-o camera in care este  intuneric total. Procesul de developare este alb negru.

Infrarosu color din pacate nu se mai fabrica din 2007, din cand in cand se mai vinde cate 1 rola la preturi astronomice. S-a fabricat si este dragut asa ca trebuie sa il menționez; developarea este E6 cu acelasi impedimente ca si la filmul alb negru diapozitiv.

Crossproces, Cross procesul nu este un film special este doar developare unui film in substante care nu au fost gandite pentru el. Culorile sunt destul de razna asa ca de cele mai multe ori este clasat drept un film special. Citit acest articol daca vreti sa intelegeti mai multe.

Filmul expirat, in general filmul dupa ce expira nu se deterioreaza semnificativ pentru ca de cele mai multe ori este păstrat in zone cu umiditate constanta si variatii mici de temperatura. Cu toate acestea exista loturi de filme care au fost pastrate in condititi vitrege, iar rezultatele sunt spectaculoase dar foarte imprevizibile pentru ca nu ai nici o garanție ca filmul se va expune in primul rand.


C

Pe langa tipurile de film trebuie sa alegi si sensibilitatea filmului, ISO. Numarul este direct proportional cu sensibilitatea si invers proportional cu cantitatea de lumina de care ai nevoie. Pentru inceput ISo 100-200 este suficient dar daca vreti sa fotografiati seara sau actiune cumparati un film de iso mai mare


D

Acum ca ai aparatul si stii ce film iti trebuie trebuie sa stii de unde cumperi film. [1] Recent devine din ce in ce mai dificil sa gasesti altceva decat film color de iso 100-200. [2] Daca doriti alt tip de film va trebui sa mergeti la un magazin specializat, sau sa comandati de pe net; doua dintre aceste magazine sunt F64 si Fotohoby.[3] Daca preferi o abordare mai DIY poti cumpara film cinematografic de la Kodak romania sau de pe ebay, diferenta este ca acesta vine pe o singura rola 60-100m pe care va trebui sa îl casetati. Adica bagati o parte din acel film la intuneric intr-un dispozitiv de casetat si sa rulati una cate una fiecare caseta.

Filmul de 35mm vine in 3 lungimi, 12 fotograme, 24 fotograme si 36 de fotografame. Va recomand cel de 36 pentru ca diferentele de pret nu sunt mari iar procesarea filmelor costa identic fie ca e vorba de 12 sau 36 de fotografii.

Nu uitati sa lipiti un abțibild pe spatele aparatului cu sensibilitatea filmului.


E

Acum ca aveti film si aparat, trebuie sa băgați filmul în aparat. Trebuie sa aveti mare grija pentru ca daca nu reusiti sa bagati filmul in aparat astfel incat sa fie avansat nu veți obține nici o imagine.

Aparatele au in mare parte acelas sistem de introducere a filmului in aparat dar acesta mai variază ușor (uneori) în functie de aparat. Regula generala este ca o sa aveti un orificiu unde bagati filmul iar pe partea opusa o sa aveti un tambur de care o sa agatati filmul; acest tambur este legat de maneta de declansare sau de motorul de avansare a filmului.

Prima pozitie nu o sa poată fi expusa pentru ca este voalata (a fost expusa la lumina in momentul in care ati introdus filmul in aparat)


F

Acum trebuie sa il expuneti. Cautati ceva interesant de fotografiat si pentru ca acel obiect sa fie vizibil in fotografie trebuie sa il expuneti corect.  In cazul in care aparatul tau nu are exponometru, poti folosi un exponometru portabil sau sa folositi regula super 16. Recomand regula super 16, este ieftina si foarte eficienta.


G

Dupa ce ati expus toate fotografiile trebuie sa scoateti filmul din aparat; o sa stiti asta pentru ca nu o sa mai puteti avansa sau o sa se blocheze avansarea. Nu fortati trebuie sa scoateti filmul din aparat, regula generala este ca trebuie sa existe un buton care va permite sa deblocati avansarea inversa a filmului, dupa ce il apasati trebuie sa rotiti de un buton/manivela pentru a readuce filmul in caseta. Va trebui sa invartiti de regula destul de mult.

Daca detineti un aparat care sa aiba un motor de rebobinare o sa scapati de dat la manivela.


H

Acum trebuie sa il developati . Am explicat la punctul B.

Pentru cei mai DIY dintre voi | Developare color | Developare Alb negru | Developare diapozitiv |


I

 Acum ca aveti negativele trebuie sa faceti ceva sa obtineti pozitive pentru a putea sa va alegeti imaginile.

INDEX pe hartie| Se obtine prin suprapunera unui film fotografic pe o hartie fotosensibila si expunerea acesteia cu acea cantitate necesara de lumina.

INDEX digital | In general il cereti in momentul in care duceti filmul la developat, chiar daca nu au farmecul unui index pe hartie sunt foarte utile pentru a vedea exact ce aveti pe film, mai ales in cazul imaginilor color.

DIGITALIZARE | Este exact ca un index doar ca digital, imaginile se pot scana chiar dupa developare la minilab.  Sau puteti sa va cumparati un scanner dedicat, scanerele de la multifunctionale sunt foarte proaste pentru a scana film.


J

Un negativ poate obtine o infinitate de variante de fotografie. Printarea imaginii pe care ati ales-o de pe index este la fel de importanta precum gestul de fotografiere in sine pentru ca este un gest de fotografiere.

Puteti sa mariti fotogramele obtinand printuri pe hartie fotografica| Moale| Normala | Contrast | puteti alege hartie cu textura. Sau puteti sa incercati un proces de albumina, saolarizare, guma arabica, Cyanotip,  sau altele. Nu exista un singur mod de a printa o imagine asa ca nu va rezumati la monodimensionalitatea digitala.

Sau daca era digitala va palcut mai mult decat mestesugul laborantilor puteti incerca sa va printati imaginea sub forma de paste up.

Nu este obligatoriu sa va editati sau sa nu va editati imaginile sau sa le printati intr-un final printul prodc in final gunoi. Nu uitati ca nu exista asa cum a iesit din aparat, o sa explic in alt post.


K

Arhivarea reprezinta stocarea negativelor/pozitivelor pentru a putea fi folosite alta data si ca pana la urmataoarea folosire sa nu fie distruse. In primul rand o sa aveti nevoie de un bibloraft A4. Pentru pastrarea filmelor exista doua opțiuni: ori mate transparente ori mape negre de la filatelie in spatele carora puneti o bucata de hartie.

Printurile mai mici de A4 se pastreaza in folii puse in biblioraft, cum sunt de exemplu indexurile. Pentru printurile mai mari am o mapa speciala.

Datele electronice le stochez pe DVD-uri care la randul lor se indosariaza langa negative in  folii speciale.


Z

Ai terminat, daca totul a mers cu bine felicitari si sper sa imi mai citesti articolele anonim care doreste sa invete cate ceva despre fotogafie.

Advertisements

About this entry