Paste Up

Paste up este o tehnica de street art prin care lipeşti o imagine formata din multe alte imagini mici pe un perete formând o imagine mare. Avantajul acestui tip de printare este ca obţii imagini monumentale (mari) la preturi foarte mici. Printul în general produce doar gunoi;  imaginile printate rămân într-un sertar dupa primele 2 luni, ulterior devenind arhiva (gunoi). Acest lucru se întâmpla pentru ca nr de imagini în prezent este incredibil de mare, pe flicker exista 5 bilioane de imagini si numărul creste în fiecare zi cu peste 3000.¹ Si sa nu uitam de celelalte situri mai mici.  Daca doreşti ca imaginile tale sa fie văzute trebuie sa le expui într-un loc mai puţin aglomerat de imagini si mult mai aglomerat de lume. In plus, imaginea de tipul asta va iesi in evidenta pentru ca nu apartine “adevarului tehnologic” milioane de pixeli, lentile, canon, Nikon, film, digital – Este o imagine pe un perete imens.

1. Imaginea

 • Va trebui sa porniţi cu o imagine contrast pentru a obţine un rezultat bun, rezoluţia nu trebuie sa fie neapărat foarte mare fiind vorba de un print offset (din puncte). Aceasta este imaginea cu care am lucrat eu.

 • Încropit imaginea pentru a rămâne strict ceea ce doriţi sa printati din imagine, eu am şters mare parte din alb.

[Am ales un program numit Rasterbatorn, care are o versiune downloadabila şi una Online, am ales versiunea downloadabila pentru ca permite folosirea unui număr mai mare de puncte/centimetru adică rezoluţia imaginii printate.]

O sa obţineţi un fişier PDF cu care puteţi merge la orice printshop. Eu am ales COPY POINT pentru ca sunt amabili angajatii. Va avertizez ca puteti da peste printshopuri unde nu vor accepta tiparirea pentru ca imaginile contin mult negru.

Din păcate nimeni nu printeaza borderless asa ca o sa aveţi nevoie sa tăiaţi marginile (borderul) cu un liniar şi un cuter;  o sa va ia destul de mult timp (nr foi)x(4Laturi)

2.Wheat Paste (1litru/8mp)

 • Este un amestec de faina, apa şi zahar. Sub forma de adeziv care dacă are consistenta corecta va rezista mai mult decât peretele.
 • Reţeta este 100 g faina la 900 ml de apa, zaharul se pune cam 1 linguriţă la sfârşit
 1. Puneţi 100g faina într-un vas peste care puneţi 200ml apa.
 2. Amestecaţi bine pana când toată faina este înglobata în apa, nu va faceţi probleme din cauza gogoloaselor.
 3. Fierbeţi intre timp restul apei, 700ml.
 4. Când apa fierbe puneţi amestecul peste şi micşoraţi flacăra pana la minim.
 5. Amestecaţi pana când fierbe, dacă pare prea gros adaugaţi apa, vâscozitatea trebuie sa fie la nivelul unei marmelade.
 6. Puneţi o linguriţa de zahar amestecând bine.
 7. Stingeţi focul şi mutaţi adezivul într-un recipient de 1litru. Cel mai bun recipient este găletuşa de smântâna /iaurt pentru ca este uşor de carat din cauza mânerului şi nu atrage atenţia. In plus este gratis şi la indemana.

3.Paste-up
O sa încep prin a spune sa nu lipiţi în locuri unde nu aveţi aprobare prealabila. Glumesc, procesul este făcut pentru a lipi în zone în care nu aveţi aprobare, este un proces destul de rapid mai ales dacă lipiţi în prealabil imaginile pe vertical. Dar dacă mana lunga a organului vine şi va prinde în mijlocul exprimării artistice nu puteţi da vina pe mine pentru acţiunile voastre de vandali, vandalilor!
Puteţi folosi o pensula, o bidinea sau o rola; eu am folosit o pensula si am progresat la bidinea pentru a putea lucra mai repede. Exista multe moduri de a lipi, experimentati pe suprafete mici pana cand dati de un mod care vi se potriveste.
 1. Numerotativa de acasă imaginile sub forma de matrice de jos în sus şi de la stânga la dreapta pentru ca nu staţi acolo şi sa faceți jocul de puzzle.
 2. Ungeţi cu adeziv peretele.
 3. Lipiţi imaginile într-un mod sistematic, încercaţi sa puneţi imaginea pe poziţia corecta din prima încercare.
 4. Ungeţi cu adeziv fiecare hârtie după ce aţi aşezato pe poziţie.1. http://blog.flickr.net/2010/09/19/5000000000/

Mulţumesc iubitei mele, Andra Nedelcu, pentru ca m-a ajutat sa fac fotografia, mi-a fost model în plus a şi corectat articolul pentru ca eu scriu înfiorător.

Advertisements

About this entry