Foaie Contact

Înainte de folosirea pe scara larga a film-scanerului, se foloseau foi de contact pentru a vedea imaginile în format pozitiv. Pentru a ști ce imagini o sa folosești, ce imagine are nevoie de hârtie moale, ce imagine de hârtie contrast, ce imagini o sa editezi etc.

Foile contact nu sunt un material fotosensibil special, sunt o hârtie fotosensibila, preferabil de contrast slab pe care au fost suprapuse negative, a fost expusa și revelata >> fixata.

[Exista măști speciale pentru fotocontact care sunt compuse dintr-o sticla deasupra și dedesubt dintr-un suport cu un burete negru. Cele doua parți fiind conectate printr-o balama și un sistem de închidere care presează negativul de materialul fotosensibil. Este recomandat doar dacă vreți sa faceți multe fotocontacte și foarte repede. Daca doriți sa faceți doar ocazional puteți sa puneți o hârtie neagra (sau un burete negru) și o sticla mai mare decât negativul.

  • Determinarea unei expuneri


  1. Puneți în masca de contact : fășie de hârtie foto sensibila>negativul>o mira și închideți masca. Daca folosiți negative de hârtie puneți-le cu imaginea în jos. Aveți grija sa nu aveți si hârtia fotosensibila cu emulsia în jos.
  2. Folosind un obiect opac pe care îl mutați 1 pătratica înspre stânga (buletinul dacă acoperă toată suprafața) faceți expuneri succesive de câte 1 secunda pana când ajungeți la capătul materialului fotosensibil în stânga. Cumulându-se expunerile, o sa aveți un degradeu mai negru la stanga si mai alb la dreapta. Revelator>>baie stop>>fixator [ Daca toate segmentele sunt negre folositi expuneri mai scurte dacă e posibil sau folosiți o lumina mai slaba închizând diafragma aparatului de mărit ] þ [Daca imagine e prea alba folosiți timpi mai lungi de expunere începeți cu cel mai lung timp folosit anterior și multiplicați]
  • Foaia contact


  1. Puneți în masca de contact: coala de hârtie fotosensibila >negativul și închideți masca.
  2. Revelator>>baie stop>> fixator [ Exact ca în cazul folosirii hârtiei fotosensibile]
  
Motivul pentru care acest tip de imagine încă exista este pentru ca finalizează experiența palpabila pe care fotografia pe film o ofera.
Advertisements

About this entry