Aparatele de [re/unica]folosinta.

Aparatul de unică folosinţă nu este de unică folosinţă, după folosire el nu explodează, nu se aprinde şi nici nu se topeşte,  insa noi îl lăsăm la magazinul unde developează filmul din el.

Nu este cel mai frumos şi nici cel mai sofisticat aparat, putem spune că este chiar cel mai ieftin aparat foto, este atât de ieftin încât nimeni nu o să îţi fure aparatul de unică folosinţă. Avantajul consta in faptul ca poţi să îl arunci în geantă alaturi de chei, să îi zgârii lentila şi să nu plângi dupa. În plus, poţi fotografia pe oricine şi dacă se plânge că l-ai fotografiat spuneţi pe un ton grav: “Oi, you just stept into my picture, you bugger”.

Pot spune că sunt unele dintre cele mai interesante aparate, probabil din cauza simplităţii şi a lipsei de efort sau poate doar lipsa de pretenţie a persoanelor care le folosesc îl transformă într-un camuflaj turistic de altă dată. Din păcate au dispărut de pe piaţa odată cu filmul, fiind înlocuite de telefonul mobil. Nu este cazul să le lăsăm să dispară (încă); fiind un aparat foto compact ele pot fi reîncărcate cu film cu puţină dexteritate, folosind o forfecuţa, film şi o cameră unde este întuneric total.

În primul rând trebuie să terminaţi filmul cu care a venit încărcat (dacă nu aţi făcut asta în prealabil); filmul neexpus nu este într-o casetă, doar filmul expus are caseta. Acest lucru este necesar pentru a păstra dimensiunile reduse ale aparatului. Dacă încă are film faceţi ceea ce stiti voi sa faceti cel mai bine: fotografiaţi.

1. Înlăturaţi hârtia care îl înconjoară dacă este cazul.

2. Aparatul de unică folosinţă este închis cu câteva cleme de plastic, pentru a le desface trebuie doar să băgaţi forfecuţa sub clemă şi să ridicaţi uşor. Cu cât sunteţi mai blânzi cu aparatul cu atât şansele să îl folosiţi de mai multe ori sunt mai mari, este foarte important să nu rupeţi clemele de plastic. Majoritatea aparatelor au 3 cleme, două pe o parte şi una pe cealaltă. O să mai fie cleme, dar acelea sunt concepute pentru a desface faţa aparatului.

[Aveti grija la modelel cu blitz, au un condensator puternic al carui soc nu este periculos dar este al dracului de neplacut, in cazuri nefericite puteti ramane cu o unghie neagra sau cu un deget amortit pentru cateva minute, nu recomand sa le desfaceti pe acelea daca nu aveti mare grija]

3. Scoateţi cartuşul de film şi inspectaţi-l:

a) in cazul in care capul acestuia este zimţat trebuie să citiţi instrucţiunile din nota de subsol

b) dacă acesta este normal ca şi cartuşul de film pe care doriţi să îl puneţi atunci operaţiunea este ceva mai simplă. Scoateţi mosorul ciudat de pe cealaltă parte cu filmul.

4. Învârtiţi rotita dinţată din dreptul cadrului până când ajunge la 27. (primul cadru)

5. Acum trebuie să derulaţi filmul pe spolul ciudat pe care l-aţi scos din aparat şi să încărcaţi aparatul cu film.

a)Puteti sa prideti o perforatie de dintele din interiorul spoolului sau sa lipiţi-l cu o bucată de bandă adezivă de spoolul scos din aparat [din acest punct operaţiile trebuie făcute la întuneric total

b) derulaţi toată rolă de film pe spolul ciudat; după ce aţi ajuns la capăt aveţi grijă să nu rupeţi filmul din cutia lui, puneţi spoolul şi caseta în locasele lor aferente având grijă să puneţi o perforaţie peste rotita dinţată care armează obturatorul şi avansează numărătorul de cadre.

c) Închideţi aparatul cu spatele aferent. [doar acum puteţi deschide ori ce fel de lumină si doar daca sunteti siguri ca ati inchis bine spatele aparatului]

6. Gata, sunteti fericitul posesor a 27 de cadre … daca nu folositi film la metru o sa pierdeti cele 9 cadre, daca tineti neaparat la ele puteti sa reintroduceti filmul intr-un aparat foto “normal” pentru primele 9 cadre


 

De ce aş face aşa ceva, aparatul acela nu e făcut ca să se arunce?

Există 2 motive:

1| nostalgicii care încă vor simplitatea şi frumuseţea unui aparat de unică folosită

2| cei care doresc să pună filme interesante în aparatele lor de unică folosinţă (tot nostalgici dar mai nebuni): unică folosinţă infraroşu? Unică folosinţă cross proces? Unică folosinţă diapozitiv? Unică folosinţă redscale? Unică folosinţă ISO 12800? Dublă expunere? Triplă expunere? Colaborare de mai multe expuneri? Mail art? Dacă nu sună promiţător nici una dintre aceste întrebări înseamnă că nu faceţi parte din segmentul nr. II.

|FAQ|

Pot să îmi fac un pinhole din aparatul de unică folosinţă?

Poţi face un pinhole din orice, prima dată când m-am apucat să desfac un aparat de unică folosinţă aveam aceiaşi întrebare. Problema este că aparatul de unică folosinţă are timp fix de expunere 1/60-1/125 (aproximativ) iar pinholul are nevoie de timpi lungi de expunere având o gaură de f/32 (minim). Dacă puneţi un film de viteză (ISO 1600) mare atunci este o soluţie interesantă, nu foarte practică, dar interesantă. Sau puteţi să scoateţi arcul obturatorul, dar atunci nu mai are sens să folosiţi carcasa aparatului de unică folosinţă

*nota de subsol pentru zimţ

Nu o să găsiţi cartuşe de acest tip gata încărcate cu film aşa că va trebui să le încărcaţi voi. Mergeţi la un laborator foto care încă procesează film şi rugaţi să vă dea un cartuş de film folosit în aparate de unică folosinţă (zimţat) preferabil care să aibă o bucăţică mică de film pe el (pentru a putea lipi de acesta filmul pe care doriţi să îl încărcaţi). Puteţi să mergeţi să developaţi filmul din aparat şi să îi rugaţi să vă returneze cartuşul filmului odată cu pelicula developată. Dacă nu reuşiţi să obţineţi un astfel de cartuş este aproape imposibil să reîncărcaţi aparatul.

Dacă aţi primit cartuşul şi acesta are o bucăţică de film ataşat de el lipiţi cu cea mai bună bandă adezivă capetele filmului nou cu cel al cartuşului. Având grijă să fie pe faţă, dacă lipiţi invers o să obţineţi redscale. Care este fata întrebaţi? Partea mata să fie întotdeauna înspre obiectiv.

Într-un cuvânt exact acelaşi proces ca cel pentru redscale, dar de data asta pe faţă.

Mai există un mod în care aveţi nevoie doar de spoolul (partea metalică din interiorul cartuşului) care are zimţi aferenţi. In loc să lipiţi filmul de capătul de film, lipiţi direct pe spool filmul. Eu nu încurajez această metodă decat în cazul în care ştiţi ce faceţi deoarece şansele să voalaţi filmul sunt mult mai mari.

 


Bilbliografie.

Modificare de cartus de la spiralat la nespiralat | Reciclarea aparatelor de unica folosinta | Camera Hack |n

Aparatele de [re/unica]folosinta.

 

Aparatul de unică folosinţă nu este de unică folosinţă, după folosire el nu explodează, nu se aprinde şi nici nu se topeşte. Doar că noi îl lăsăm la magazinul unde developează filmul din el.

Nu este cel mai frumos şi nici cel mai sofisticat aparat, putem spune că este chiar cel mai ieftin aparat foto, este atât de ieftin încât nimeni nu o să îţi fure aparatul de unică folosinţă. Cea ce este un avantaj, poţi să îl arunci în geantă şi cheile să îi zgârie lentila şi nu o să plângi, putem spune că acesta este cel mai mare avantaj pe care îl poţi avea. În plus poţi fotografia pe ori cine şi dacă se plânge că l-ai fotografiat spuneţi pe un ton grav: “Oi, you just stept into my picter, you bugger”.

Pot spune că sunt unele dintre cele mai interesante aparate, probabil din cauza simplităţii şi a lipsei de efort sau poate doar lipsa de pretenţie a persoanelor care le folosesc îl transformă într-un camuflaj turistic de altă dată. Din păcate au dispărut de pe piaţa odată cu filmul, fiind înlocuite de telefonul mobil .Nu este cazul să le lăsăm să dispară (încă) fiind un aparat foto compact ele pot fi reîncărcate cu film cu puţină dexteritate, o forfecuţa ,film şi o cameră unde este întuneric total.

În primul rând trebuie să terminaţi filmul cu care a venit încărcat (dacă nu aţi făcut asta în prealabil) filmul neexpus nu este într-o casetă, doar filmul expus are caseta. Acest lucru este necesar pentru a păstra dimensiunile reduse ale aparatului. Dacă încă are film faceţi cea ce faci voi cel mai bine şi fotografiaţi.

 

  1. Înlăturaţi hârtia care îl înconjoară dacă este cazul.

  2. Aparatul de unică folosinţă este închis cu câteva cleme de plastic, pentru a le desface trebuie doar să băgaţi forfecuţa sub clemă şi să ridicaţi uşor. Cu cât sunteţi mai blânzi cu aparatul cu atât şansele să îl folosiţi de mai multe ori sunt mai mari, este foarte important să nu rupeţi clemele de plastic. Majoritatea aparatelor au 3 cleme, două pe o parte şi una pe cealaltă. O să mai fie cleme dar acela sunt menite pentru a desface faţa aparatului.

  3. Scoateţi cartuşul de film şi inspectaţi-l dacă capul acestuia este zimţat, dacă da trebuie să citiţi instrucţiunile din nota de subsol, dacă acesta este normal ca şi cartuşul de film care doriţi să îl puneţi atunci operaţiunea este ceva mai simplă. Scoateţi mosorul ciudat de pe cealaltă parte cu filmul.

  4. Învârtiţi rotita dinţată din dreptul cadrului până când ajunge la 27. (primul cadru)

  5. Acum trebuie să derulaţi filmul pe spolul ciudat care l-aţi scos din aparat şi să încărcaţi aparatul cu film. (a) Tăiaţi capătul filmului în aşa fel încât să fie drept, (b) lipiţi-l cu o bucată de bandă adezivă de spoolul scos din aparat [din acest punct operaţiile trebuie făcute la întuneric total](c) derulaţi toată rolă de film pe spolul ciudat după ce aţi ajuns la capăt aveţi grijă să nu rupeţi filmul din cutia lui, puneţi spoolul şi caseta în locasele lor aferente având grijă să puneţi o perforaţie peste rotita dinţată care armează obturatorul şi avansează numărătorul de cadre. (d) Închideţi aparatul cu spatele aferent. [doar acum puteţi deschide ori ce fel de lumină]

     

De ce aş face aşa ceva, aparatul acela nu e făcut ca să se arunce?

Există 2 motive 1| nostalgicii care încă vor simplitatea şi frumuseţea unui aparat de unică folosită

2| cei care doresc să pună filme interesante în aparatele lor de unică folosinţă (tot nostalgici dar mai nebuni) unică folosinţă infraroşu? Unică folosinţă cross proces? Unică folosinţă diapozitiv? Unică folosinţă redscale? Unică folosinţă ISO 12800? Dublă expunere? Triplă expunere? Colaborare de mai multe expuneri? Mail art? Dacă nu sună promiţător nici una dintre aceste întrebări înseamnă că nu faceţi parte din segmentul nr. II.

 

|FAQ|

Pot să îmi fac un pinhole din aparatul de unică folosinţă?

Poţi face un pinhole din orice, prima dată când m-am apucat să desfac un aparat de unică folosinţă aveam aceiaşi întrebare. Problema este că aparatul de unică folosinţă are timp fix de expunere 1/60-1/125 (aproximativ) iar pinholul are nevoie de timpi lungi de expunere având o gaură de f/32 (minim). Dacă puneţi un film de viteză (ISO 1600) mare atunci este o soluţie interesantă, nu foarte practică dar interesantă. Sau puteţi să scoateţi obturatorul dar atunci nu mai are sens să folosiţi carcasa aparatului de unică folosinţă

 

 

?nota de subsol pentru zimţ?

Nu o să găsiţi cartuşe de acest tip gata încărcate cu film aşa că v-a trebui să le încărcaţi voi. Mergeţi la un laborator foto care încă procesează film şi rugaţi să vă dea un cartuş de film folosit în aparate de unică folosinţă (zimţat) preferabil care să aibă o bucăţică mică de film pe el (pentru a putea lipi de acesta filmul pe care doriţi să îl încărcaţi) Puteţi să mergeţi să developaţi filmul din aparat şi să îi rugaţi să vă returneze cartuşul filmului odată cu pelicula developată. Dacă nu reuşiţi să obţineţi un astfel de cartuş este aproape imposibil să reîncărcaţi aparatul.

Dacă aţi primit cartuşul şi acesta are o bucăţică de film ataşat de el lipiţi cu cel mai bună bandă adezivă capetele filmului nou cu cel al cartuşului. Având grijă să fie pe faţă, dacă lipiţi invers o să obţineţi redscale. Care este fata întrebaţi? Partea mata să fie întotdeauna înspre obiectiv.

Într-un cuvânt exact acelaşi proces că cel pentru redscale dar de data asta pe faţă.

Mai există un mod în care aveţi nevoie doar de spoolul (partea metalică din interiorul cartuşului) care are zimţi aferenţi. Şi în loc să lipiţi filmul de capătul de film lipiţi direct pe spool filmul. Eu nu încurajez această metodă doar în cazul în care ştiţi ce faceţi pentru că şansele să voalaţi filmul sunt mult mai mari.

 

Advertisements

About this entry