Studiu de lumina

Studiul este o parte importanta a fotografiei neglijata de ilustrii nostri fotografi. Este mult mai important sa iti faci prieteni pe facebook decat sa intelegi cu ce te ocupi, sau de ce o faci; o sa observati ca toti marii fotografi au adoptat facebook ca pagina de start si pana la urma este un lucru nu foarte condamnabil. Au inceput sa fotografieze la o cafea cu 2 prieteni si continua sa faca asta ca sa fie iubiti, ei fiind un fel de “curva sociala” care da pe la toate petrecerile nu cumva ca cineva sa o uite¹. Unii o fac ca sa isi faca prieteni, unii o fac pentru a intelege o stare a realitatii, unii pentru a se autocunoaste si unii o fac pentru a transmite un mesaj intr-un mod pertinent. Era sa uit – unii o fac pentru ca sa fie admirati de plebe si pentru a face Workshopuri unde sa se inghesuie cei labili.


Studiul de lumina este o serie de imagini inceputa in 2007 si terminata 2009. In forma in care a fost expusa la Libraria Humanitas din Cluj si ulterior la Libraria Humanitas din Bucuresti paremi-se ca in Cretulesti. Din pacate nu am vazut expozitia montata in Bucuresti, iar comunicarea a fost cel putin interesanta mai ales ca lucrarile nu au mai ajuns inapoi la mine si tot felul de alte peripetii. Cu toate acestea trebuie sa le multumesc pentru ca mi-au pus la dispozitie un spatiu in care sa imi expun lucrarile.

Seria de imagini se doreste a fi o tratare a unui caracter prin repetarea aceluiasi cadru, in ipostaze diferite. Astfel peiajul/spatiul este tratat ca un personaj, fiind scos adevaratul caracter al secenei. Este ca si cum ai face foarte multe diagrame si le-ai suprapune pentru a afla care este elementul care defineste acel personaj. Ma refer la scena ca la un personaj pentru ca nici o fotografie de peisaj nu denota nimic mai mult decat bucuria unui interval care de cele mai multe ori este notiunea generala despre evadare.

Ma refer la evadare pentru ca in decoratie se folosesc tapete cu peisaje de acest tip pentru a crea impresia unui alt loc, chiar o fereastra prin care sa evadezi intr-un taram in care nu esti incojurat de 4 pereti, noxe, persoane care nu ne plac, alte persoane care ne aglomereaza si care ne rapesc intimitatea. Repetand aceasta fereastra, vizual iti poti alege locul in care doresti sa evadezi intr-un loc cunoscut, personificat.

“Consider ca in ultima vreme fotografii acorda tot mai putina importanta partii teoretice si procesului de invatare si formare personala; nu mai vezi pe nimeni facand experimente, teste, studii. Deseori apare doar varianta cosumerista “point and shoot” …. sper sa va placa.”


1. Nu uitati ca cele mai multe curve nu sunt femei. Luand asta in considerare afirmatia afirmatia nu este misogina

Advertisements

About this entry