Facultatea de arta sectia fotografie

Fototutorial s-a mutat, acum puteti gasi articolul updatat pe fototutorial.fotodex.ro 
Multumesc 

Introducere

Sunt surprins ca nimeni nu vorbește cu voce tare despre Universitatea de Arta. Se aude ici acolo cate un scrâșnet de dinți printre urme de adulație tâmpa bazata pe un optimism feroce, dar nimic mai mult, toata lumea tace, totul este frumos. Nu o sa vorbesc despre universitățile de arta in general pentru ca nu am absolvit decât universitatea din Cluj, chiar daca contactul meu cu restul universitatilor nu îmi da de interes ca ar fi ceva diferit. Si o sa mă axez in special pe partea de fotografie (video si procesare) pentru ca vizez un anumit public, fiind un articol pe fototutorial – locul unde nu vorbesc despre pictura.

.

Dar o sa incep prin a vorbii despre cei care conduc facultatea de arte, pentru ca sa nu se inteleaga ca actiunile semnalate nu sunt tolerate in totalitate de UAD Cluj si de forurile superioare acestea. Rectorul numit in anul 2000 si senator PD-L din 2008, activeaza concomitend in ambele campuri. Recent am gasit o imagine infatisandul pe acesta publicata in bistritianu.ro, imaginea nu poate fii comentata, este un remuzat clar si concis al universitatii pe care o cunduce cu atat maiestrie.

“Voi lupta pentru responabilizarea profesorilor si pentru recompensarea lor binemeritata in functie de rezultatele obtinute.”

Este atat de morbida afirmatia incat nu imi permit sa spun gluma care se revendica. Gluma prin care toti au primit cea ce meritau, votat domnul senator Sbarciu, PD-L acel partid care a avut initiativa cu taierile …

Inceput

Secția foto-video PCI a fost creata in 1992 odata cu aparitia fondurilor structurale in Romania alocabile sistemului superior de învățământ. Pentru ca acestea sa fie alocate ușor si rapid, s-a creat o noua secție al carei sef a fost numit cancelarul facultatii (adică nenea care se ocupa deja cu hărţogăraie) respectiv Domnul Feleki Karoly¹ . Astfel s-a născut secția foto-video, o ramura temporara al carei singur scop a fost de a aduce bani Universitatii. Intenția de dizolvare intr-o perioada scurta poate fi ușor observata in plasarea geografica a acestea, in metodologia „ciudata” de admitere si studiu care permite studenților sa fie ușor asimilați de către secția grafica.

46° 45′ 19.20″ N 23° 35′ 40.41″ E

Secția foto-video este plasata in boxa (subsolul) unui bloc cu intrare de pe o strada obscura la ieșirea din Turda, iar interesanta este izolarea aproape completa de alta secție. Pana acum 2 ani nimeni nu știa unde se afla secția foto si nu exista nici in prezent un logo sau vreun alt fel de indicator care sa ateste aparitia sectiei. Dar de 2 ani (2008) exista un amfiteatru construit in partea vizibila cu rosu in care se țin orele de pedagogie si cu toate acestea nimeni nu bănuiește ca in boxa de dedesubt sălăşluieşte secția foto. Țin minte ziua in care s-a spart canalizarea blocului şi secția a început sa fie inundata de fecalele locatarilor, bucuriile facultativi din beci.


[dati click pe imagine pentru a vedea imaginea completa]

Admiterea “ciudata” are ca si proba eliminatorie desen, mai exact portret cu mâini dimensiunea 50×70, iar intrebarea e: ce legătura are cu fotografia? Nici una, dar portretul cu mâini este demonstrația de excelenta in grafica si construcția figurii umane. După ce pretendentul demonstrează ca este un excelent grafician, este departajat in bugetat sau taxabil pe baza mapei de maxim 30 de fotografii. Așadar este eliminatoriu sa desenezi, dar facultativ sa fotografiezi  sau sa faci filmulețe².

Admiterea din toamna demonstrează o foame pentru cifra de școlarizare. Este suficient să apari cu 1-2 fotografie sau 1-2 desene si ești admis la taxa pentru ca UAD sa facă profit după principiul UBB sau Spiru Haret³.  Astfel este imposibil sa vorbim de individualitate sau creativitatea produsului, acesta fiind descurajat pentru ca vorbim de o industria producerii doar de diplome, mai exact bonuri valorice nerascumparabile. Iar daca vorbim de studenți ca produs al acestei maşinării, situația este mult mai tragica pentru ca se învață indivizii ca singura lor capacitate reala este sa fie obedienți indiferent de circumstanțe, iar calitatile lor din acel domeniu este neimportante cat timp reactioneaza bine la dresaj. In cadrul armatei este in regula, dar noi parca vorbeam despre o disciplina creativa si astfel revine întrebarea: Cum creezi indivizi creativi daca ii “bați cu bâtul” si le spui “doar așa”? Cu toate acestea, aud constant textul : “Un artist nu poate fi considerat format până când  nu absolvește o forma de învătâmănt superior”,  lucru care la prima vedere pare corect, poate din cauza ca suntem învatati așa de mici copii. Astfel, gradarea educației este asociata cu capacitatile intelectuale proprii fiecărui subiect: 4 clase menajera | 8 clase jandarm sau agent de paza | 12 clase strungar sau polițist | facultate – economist sau CRPista | Masterat – super erou | Doctorat – dumnezeu tatăl aka. Fiul + un nenea făcut din fum = Love. Pe scurt școala tratează frivolitatea si transcede individul intr-o forma superioara numita: Nea` elita intelectuala, spun asta pentru ca după 3 ani sunt specializat intr-o lista mai lunga de lucruri decât articolul de fata si chiar nu as fi surprins sa scrie pe diploma ca sunt specializat si in zidărie si tâmplărie.

In prezent Foto-Video PCI are o problema capitala, pentru ca cei de la centru doresc sa infinteze o noua sectie pentru Animatie, asa ca se face tot posibilul sa demonstram ca foto-video inseamna animatie. Prin urmare, in anul 3 munceam ca  si chinezii sa invatam 3D studio max si sa facem animatii. Ne-au arata filmulete  pixar si ne-au spus “asa trebuie”, lucru absurd luand in calcul ca noi nu modelasem pana atunci nimic, iar cei de la pixar sunt o echipa mare  care pentru 2 minute de animatie lucreaza luni. In sfarsit…nu conteaza; bravul conducator a spus deci sectia foto trebuie sa arate bine, asa ca toata lumea si-a facut norma de 3D si urmat ordine precise de la centru.

Sistemul educațional este acea mașinărie a sistemului care creaza indivizi ușor asimilabili de sistemul care ii cere si plătește pentru acestea.

Chiar daca am condamnat lupta pentru cifra de școlarizare, aceasta cifra de școlarizare ridicata a fost destul pentru a „tolera” noua secție la inceputurile ei si pana acum. Dar s-a păstrat admiterea si disciplinele ciudatele pentru zile negre, 17 ani mai târziu acestea nu au venit. Cu toate acestea, orele de desen au cea mai mare pondere din orarul de atelier, poate ca si din cauza ca sunt printre putinele care necesita  prezenta. Chiar daca tabloul acestor evenimente este sumbru, am avut un profesor interesant care iți permitea sa deviezi de la ideea de studiu tip după natura statica pe care majoritatea îl facem din clasa a IX-a. Cu toate acestea, trebuia sa iți asumi o nota proasta de la bun început pentru ca notarea era făcuta de K. Feleki, care nu este profesorul de desen, dar dorea clar copieri exacte si nu studii care sa dezvolte creativitatea.

O alta reminiscenta concretizata in planul de învățământ este anatomia artistica, foarte draguta materie de altfel, doar ca din start studenții de la foto sunt suboameni si in general li se pune examenul in ultima zi, singuri iar in aceasta frumoasa zi li se repeta crezul personal al conf. univ. dr. Dorel Moise „cei de la foto nu sunt artiști” cu bisurile de rigoare 4. Faptul ca nici o data nu promovează mai mult de 50% se poate datora si faptului ca suntem prost pregătiți . Discuția este derizorie daca luam in calcul ceea ce trebuie sa învăţăm: toata structura osoasa după nume si forma, incluzând coloana vertebrala si toate oasele mărunte ale fetei, toate tesuturile5 după nume si forma, toți mușchii după nume si forma indiferent de mărime sau vizibilitatea acestora, incluzând puncte de inserție ,mecanica corpului uman explicata in termeni medicali si sa nu uit numele inserţia si forma tuturor mușchilor de expresie de pe fata, exact ca cei de la medicina. Daca considerați ca excesiv acest lucru, luați in considerare ca in anul 2 orele implica si disecții pe cadavre umane pentru care studenții se deplasează la UMF Cluj, nu de alta dar facultatea de arte plastice nu detine niciun cadvru. Toate aceste furci Caudine „pentru a fi la fel de bine pregătiți ca cei de la restul secțiilor” sunt in van, pentru ca fotografia nu are nici cea mai mica tangenta cu desenul anatomic. Ironia face ca anatomia artistica sa fie singura disciplina teoretica la care chiar se pica. Nimeni nu are habar de optica pentru ca se considera retrograd ca un plastician sa stie asa ceva si cu toate acestea cunoaștem numele tuturor suturilor de pe scapula.

Discipline de top, înalta clasa si alte stereotipii la alegere.

În primul rând, trebuie spus ca prezenta este strict descurajata. Mi-a fost reproşat ca vin prea des la atelier si chiar am fost dat afara de nenumărate ori pentru ca programul este pana la ora 13.00, iar vineri pana la 12.00. Astfel lucrul in laborator este aproape imposibil. Programul de lucru cu profesorii este similar: luni de la 10-11 primești tema, după care ești instruit sa te duci acasă sa lucrezi, nu la secţie. Astfel de la ora 11 (maxim 12) luni pana lunea următoare la ora 10 secţia este mai pustie decât cimitirul de alături, excepție făcând ziua morților care poate fi corelata cu ziua de predare când sunt mulți oameni cu foarte puțin entuziasm așteptând zile mai bune.

Râdeam cu niște domnișoare venite cu ERASMUS in Romania din pricina acestui subiect si îmi spuneau cei veniți cu bursa ca ei au o alta expresie: Poate mâine. (Maybe tomorrow) Pentru ca de fiecare data când vin la școala li se spune sa vina mâine pana când înțeleg mesajul si preiau modelul studenților romani.

Daca profesorii ne solicita sa lucram pe cat posibil departe de ei, temele sunt … la fel de imprecise si recurente. Unul dintre cele mai bune exemple este tema de semestrul a domnului Moritz Eugen din cadrul disciplinei video, in fiecare semestru al fiecărui an (de 6 ori) am avut de făcut cate un generic video. Nu mă pot gândi la un mod mai bun de stimulare a creativității. Spre norocul nostru, temele in timpul semestrului am fost mai variate 4x eseu video, 1 ilustrare de text care este tot eseu video si un stop motion.  In general tema se face cu o seara înainte si regula este ca toata lumea suna pe toata lumea ca sa afle care-i tema in primul rând. Acest lucru m-a inspirat pentru al 4-lea eseu video, rezumatul unei teme.

Evaluarea temei este iarăși interesanta, de fapt nu este, este chiar tragic sistemul. Bazat fiind pe „capul plecat sabia nu îl taie” si eye candy, demnitatea si integritatea sunt cuvinte întâlnite doar in broșurile UAD. Conf. univ. Dr. Feleki K. susține fara menajamente ca trebuie sa fie pupat in fund de toata lumea, fara exceptii, pentru ca el este seful. Cel mai bun exemplu  provine din momentul in care îmi susțineam lucrarea de licența, iar o replica m-a uimit. Am fost rugat sa mă opresc pentru ca, comisia nu avea hârtie, iar seful comisiei F.K. a spus către ceilalți membrii din comisie: Asta e hârtia mea, cumpărata de mine din salariul meu micșorat cu 25% . Voi de ce nu v-ați cumpărat hârtie, eu sunt seful si voi trebuie sa mă pupați pe mine in fund. ( conf. univ. dr. Feleki Karoly)

Nici unul dintre membri comisiei nu a obiectat. De regula, cei care refuza sunt sancționați la sânge. Personal am fost amenintat in fata clasei ca el o sa ma excluda din toate activitatile facultatii, dar in final in anul 2 pentru părerile mele am fost trecut ca fara credite la Animație sub pretextul ca nu m-am prezentat la 50% din ore, lucru paradoxal pentru ca nu s-au ținut nici macar 50% din ore, iar acest lucru care nu m-ar fi deranjat daca nu as fi știut ca e vorba despre o vendeta personala. Se putea si mai rau,cum ar fi profesori care se comporta scârbavnic cu studentele, mâini nelalocul lor sau profesori care se căsătoresc cu studente. Asta chiar ar fi urat, de exemplu Domnul profesor de istoria artei Bogdan Iacob si domnișoara Ioana Rus actuali Bogdan Iacob si Ioana Iacob sau poate notoriul dom` doctor Savinescu a cărui comportament a fost semnalat de nenumărate ori domnului Feleki, iar acesta l-a trecut cu vederea de fiecare data in calitatea lui de Sef de secție. Sfatul meu pentru domnișoarele care doresc sa urmeze frumoasa facultate este sa poarte bluzițe cat mai decoltate, si fustițe cat mai scurte la orele de curs,pentru ca acest lucru o sa le ajute sa ajungă mult mai departe decât inteligenta lor. Chiar si decanul Solovăstru este un misogin notoriu, lucru foarte bine explicitat in lucrările lui cu tematica „fetițe cu pula in gura”.

Acum ca am detaliat respectul precar pe care Institutia prin reprezentații ei îl are fata de sexul slab considerat chiar inferior. O sa continui sa dezvolt problema respectului precar pe care îl are instituia fata de sine.

Dotările6

Pe site se vehiculteaza echipamente ultra moderne in praja imbecilitatii despre “Misiunea” de comando pe care facultatea o indeplineste, paradoxal sectia pictura detine aparate foto mai costisitoare, iar sectia grafica detine un laborator foto si echipamente pentru fotogravura. Dar lucrul cu adevarat revoltator este ca echipamentele despre care se vorbeste pe site sunt in mare parte pentru uz profesoral, adica niciun student nu o sa se foloseasca direct sau indirect de ele. Nu stiu cum sa fac aceasta propozitie mai clara: NICIUN STUDENT NU ARE VOIE SA LE FOLOSEASCA SUB NICIO IMPREJURARE.

Din fericire suntem dotati cu conf. dr. Dorel Gaina, care isi cumpara din salariul lui aparate foto pentru ca studenti sa le foloseasca. Primul 6×9 pe care l-am folosit ii apartinea si pot spune ca mai mult de 80% din lucrurile care le-am invatat despre aparate foto au fost cu aparatele lui. Cand am scris un referat despre rangefindere si SLR mi-a imprumutat un canon RS care este dotat cu oglinda Pelicle. Mi-a imprumutat carti despre fotografie, albume, filme cand am lucrat in studio si nu este vorba de mine, pentru ca a ajutat toata generatia mea la fel cum a ajutat multe alte generatii inainte si dupa mine. Altruismul lui este exceptional, incat este o exceptie de la o regula mizerabila, si oricat de altruist este si oricat de bine isi preda orele si oricat de mult se chinuie, in acea facultate nu este doar el,ci este un intreg colectiv. Singura metafora potrivita este un lant, oricat de bune ar fi o parte din verigi, rezistenta lantului este data de cea mai slaba veriga. Sa nu fiu inteles gresit ma repet: dansul este de departe cel mai bun profesor pe care l-am cunoscut, dar este o exceptie a acelui sistem.

[Daca considerati ca nu dezvolt destul discutia in aceasta directie adaugativa comentarile cu parerea voastra, las un link catre un articol indirect legat]

Dotările sunt chiar interesante pana aici. Din păcate tehnica tradiționala pe suport argentic nu o sa puteți încerca. Cameruta care se numea impropriu laborator a fost convertita in pseudobirou-depozit. Mai exact, s-au instalat 3 calculatoare si o imprimanta mare (plotter). Cuva de developare a fost sparta si acum spațiul este numai bun pentru maxim 2,5 tase medii, nu exista nici un aparat de mărit funcțional,cu timer, nu exista un tanc de developare. Nu ca ar conta, exista 3 calculatoare care nu ai nu se sting si un plotter care nu poate fi scos din priza. Deci developarea de film este exclusa. Cu toate acestea, facultatea se lauda cu 2 mamiya 645 pro, preferam un 4×5, dar asta tine de gust. Problema cu ele este ca necesita 1 baterie care costa 50 lei/rola (16pozitii), așa ca nu o sa existe mulți voluntari. Dar acestea sunt doar mici impedimente, daca nu luam in calcul ca majoritatea profesorilor pretind ca tu sa știi dinainte materiile pe care ei trebuie sa ti le predea si sa ai si toate resursele necesare ca sa le satisfaci cele mai bizare dorințe. Dar sa mă întorc la problema laboratorului, o sa ajungeți viitori studenți sa developați in baia cate unui colege, personal mulțumesc A. & A.(pentru ca exista un trend de stricta sancţionare, care probabil i-ar împiedica sa asceada la un post de masterand si deci nu o sa spun numele celor doua persoane) pentru ca ne-ați ajutat de mai multe ori si nu numai cu developarea, dar viitori studenți o sa trebuiască sa va milogiți de colegi pentru a realiza o parte din teme, iar de experimentat nici un vine vorba. Iar daca locuiți la cămin baia este comuna. Deci o sa o împartiti cu încă 10 colegi si nici nu poate fi vorba de improvizarea unui laborator. Astfel, la revedere fotografie pe film sau experimente legate de construcția aparatelor foto.

Facultatea nu a avut nicio ata consumabile, apa din rezervorul cu apa plata este de fapt de la robinet, iar fundalul negru din studio nu se taie, se peticeste cu banda adeziva si se matura, negru ca negru, dar si cel alb ca grii.

Acum ca stiti care este statutul hartiei in cadrul sectiei foto, parca nu mai aveti nevoie, tineti pana acasa. Recunosc ca corespondenta cu hartia igienica este doar o rautate, dar cred ca este justificata ironia.

Se considera ca o tema nu este predata pana când nu ai printat-o (daca este cazul), iar daca tema ta este buna iar tu refuzi sa o printezi, nu primești creditele aferente materiei. Amuzant e daca facem calculul costurilor semestriale pentru printuri care trec de 300 lei pe semestru (detaliez spre final). In conditiile in care facultatea are o imprimanta mare (plotter), iar noi suntem dispuși sa plătim consumabilele, ați crede ca lucrările se printează in școala. Surprinzător, NU. Facultatea chiar daca are mijloacele necesare, refuza sa facă acest lucru ca sa nu se uzeze mașina, dar ne obliga sa mergem sa printam in oraș la calitate proasta si preturi astronomice. Pentru ca mi-am permis sa ridic aceasta problema, sa ii informez, sa imi organizez colegii si pentru ca mi-am permit sa o dezvolt (sa instig parca) am fost in nenumarate randuri amenintat ca o sa fiu dat afara din facultate, etc., etc. textul deja începuse sa se învechiasca în acel punct. Dar conf. dr. Feleki K. a promis rectorului ca imprimanta o sa se instaleze intr-o saptamana, singura problema fiind un driver si ca următoarea tema o sa fie printata „in house” . Au trecut 2 ani si încă se printează lucrările la tipografiile din oraș la aceeași calitate proasta si preturi mari. Nu vreau sa spun ca a mințit, dar balanța inclina intre mitomanie si incompetenta, iar pentru ca 3 ani mi-a cultivat respectul, o sa raman imparțial si o sa spun ca e vorba despre amândouă.

Daca tot suntem la capitolul reprosuri si amenintari, pot spune ca au existat cateva mai surprinzatoare. De exemplu, cand mi s-a reprosat ca le-am aratat catorva colegi din anul 1 cum se developeaza film alb negru. Dar cea mai tare dintre toate a survenit din pricina unei colege, Ruxandrea B., care certata fiind cu  un coleg pe care il urmarea obsesiv (stalking) si ii trimitea scrisori de dragoste, etc., la un moment dat a inceput sa ne ameninte ca vine cu cutitul la scoala si se injunghie cam pe toti colegii. Ii trimite pe mail acestuia conversatia pe care avut-o pe un forum particular : mad vaka cu bigfunydr. Discutia era legata de faptul ca domnul conferentiar universitar ne-a pus un examen duminica dimineata la ora 9 si a uitat sa vina. Asa ca am stat ca niste vite in fata sectiei 2 ore pana cand s-a trezit si am putut sa dam de el la telefon ca sa stim ca el a dormit prea mult si ne putem duce acasa si venim luni la examen. Problema era ca nu ne-am adresat cu titlurile nobiliare conf. univ. dr. cand am vorbit despre marlania comisa de dansul si ne-am referit la somitatea lui ca Karcsi, care pentru cei care nu cunosc limba maghiara este diminitivul muncitoresc al numelui Karoly (din acelasi registru cu Dumitru-Mitica). Si dupa ce a pus mana pe documentele “incriminante” a facut o sedinta de tipat in birou la care am fost prezent pentru a mi se spune ce individ despicabil sunt. Problema facultatii nu era faptul ca nea` conf. univ. dr. Karcsi a uitat sa vina la examenul care el l-a pus sau ca avem o colega CARE IL HARTUIESTE PE UN COLEG SI AMENINTA CA NE INJUNGIE PE TOTI sau ca avem profesori care pot fi considerati ca hartuiesc sexual studente. Problema este ca bigfunydr rade pe net si vorbeste nasoale pe net cu mad vaka si altii. Modul de rezolvare al acestui “cataclism” denota foarte multe despre cine conduce sectia foto, in prima faza sedinta de urlat, dupa care una din colegele mele a fost obligata sa stea doua ore in birou pentru o analiza de pe text, dupa care mi s-a spus ca ma da in judecata pentru calomnie dupa care au plusat si a spus ca se duce la domn` rector ca sa ma exmatriculeze. Dupa vizita la domn` rector s-a domolit instant problema. Doua saptamani mai tarziu l-am intrebat cand primesc hartia aia de exmatriculare pentru ce mi-am permis sa fac, iar raspunsul daca era putin mai ritmat putea fi un haiku: “Am decis sa te iert, ca sa nu imi otravesc sufletul.” , dar eu l-am rugat frumos sa nu ma ierte, chiar vreau sa fiu pedepsit corespunzator faptei. O nuanta fina trebuie observata, eu am purtat un dialog cu o serie de persoane, dar numai eu am fost admolestat, exceptie fiind adevarata eroina Andreea, fata de care imi cer scuze pentru a a indurat doua ore de critica literara.

Cu gestiunea precara a resurselor pot spune ca m-am obișnuit din anul 2 si nici măcar nu m-a mai deranjat. Ceea ce a  continuat sa am deranjeze era atitudinea când venea vorba de aceasta problema.

„Daca nu iți convine, vinde-ți mașina, nu ai venit la o facultate ieftina.” (F.K)

Pot spune ca ne-a demonstrat tuturor ca aceasta facultate este costisitoare si pentru a demonstra ca nu este vorba de o afirmație arbitrara, o sa va prezint sumele cheltuite de mine.

Pentru ca am detaliat cum nu o sa primiti niciun fel de echipament din partea scolii, iar voi sunteti acolo ca sa studiati, se presupune (se cere) sa aveti un aparat foto aproximativ recent. Deci 4000 lei este minimul, iar daca chiar vrei sa fii serios, poti cheltui usor 6000$. Dupa care trebuie sa luam in calcul consumabile Foi+creioane+carbune+pastel+culori+pensule+markare si urcam Hartie foto+fixator+revelator+filme. Celtuielile aici pot varia de la 300 lei pe an ( nu uitati 500 ml de revelator incepe la 15 lei, iar o caseta de polaroid costa 50 lei), pana la 300 lei/luna pentru cei care chiar au venit ca sa faca experimente si sa aprofundeze cunostintele. Dar o sa iau putin peste minim pentru ca majoritatea se rezuma la minimul necesar.

Panotare

[ 1500 lei | 300leix(2.5ani x 2 semestre) ]

Am trecut 2.5 ani pentru ca in semestrul cu licenta o sa aveti lucrarea de licenta care costa mult mai mult. Cu toate acestea o sa aveti lucrari de printat care nu tin de lucrarea de licenta. Suntem singura sectie din cadrul UAD cluj care are program normal in semestrul 2 din anul 3 si nu avem semestrul 2 dedicat lucrarii de licenta. Dar numarul de lucrari printate o sa fie foarte mic, iar pretul tot asa, cam maxim 50 lei, de 6x mai mic decat in mod normal, deci il putem lua ca toleranta. (apare ca nota pentru 2.5)

La fiecare sfârșit de semestru o sa tipăriți o parte din temele semestriale, întotdeauna puneți profesorii sa va spună exact ce lucrări o sa fie puse pe perete si care nu, pentru ca altfel o sa dați banii in van. Nu acceptați răspunsuri de genul „o sa fac bannerul când am toate lucrările” pentru ca o sa printați cu minim 50% mai mult decât o sa se expună, iar aceste lucrări o sa fie lipite cu dublu adeziv pe un fundal făcut din duplexuri lipite in cant. Sistemul este imbecil, dar este singurul acceptat, studenți o sa facă munca voluntara de 12 ore pentru a monta pe pereți aceste „hibride de gândire”.  Problema nu este neapărat montatul, ci profesorii care o sa vina si o sa va spună ca nu sunt chiar drepte, chiar daca bolobocul nu minte, așa ca o sa repetați alinierea fiecărui panou de cate 10 ori.

După care apar lucrările pe poliplan, care nu necesita atât de multa munca colectiva, dar o sa fie nevoie de un student care sa se ocupe de banner. Sfatul meu este sa încercați sa nu fiți acel student si pe cat posibil sa nu fiți nici cel care strânge bani pentru duplexuri – foarfeca – liniar – banda adeziva, nu de alta, dar o sa ieșiți in pierdere de fiecare data. Cea mai notorie chestie este număratul de duplexuri, de fiecare data se calculează 50b x 2lei după care o sa va dați seama ca mai este nevoie de 20-30 pe care nu sa mai vezi banii. Încă  sunt persoane din anul 1 care nu mi-au dat banii de duplexuri.

O parte din colegii mei au rezolvat aceasta problema foarte ingenios: au inceput sa faca intentionat lucrari proaste ca sa nu trebuiasca sa plateasca atat de mult pentru panotare. Surprinzator, notele lor nu au scazut si au ramas si cu bani de paine si bere. Nu sustin aceasta tehnica, dar recunosc eficienta imbatabila.

Licenta

Lucrarea de licenta este in general o tema abordata personal pentru a-ti demonstra competentele,dar decat sa vorbesc inutil despre aceasta, o sa pun link-uri a mai multor lucrari de licenta.

Lucrarile sunt de 2 tipuri, palpabile si inpalpabile. Inpalabile sunt cele de tip Video sau animatie si in general aceasta necesita un buget. Colegii mei au demonstrat ca pot realiza aceste licente cu buget 0. Lucrarile palpabile – printuri foto, instalatie, grafica sau alte forme de ilustratie necesita un buget foarte mare, doar printurile costand minim 150 $ si cu toate cheltuielile se trece in medie de 400$, ajungandu-se chiar si la 600$. Nu uitati de costurile ascunse, transport de exemplu. Facultatea nu o sa te ajute sa iti duci lucrarile la Expotransilvania sau si mai amuzant sa le iei de la Eexpotransilvania. Daca lucrarile tale au peste 1.5m/sau daca sunt acoperite cu sticla nu o sa le poti transporta cu un taxi de persoane asa ca o sa sa folosesti taxi marfa care percepe minim 50lei/chiar daca UAD dispune de un autovehicul de marfa pentru transportul lucrarilor .Mai amuzant este faptul ca expozitia se termina pe 7 iulie si studentii nu mai sunt in cluj (pentru ca iti expira chiria/caminul), iar facultatea de arta nu iti depoziteaza lucrarile deci o sa iti cauti la gunoi lucrarile si investitia de 400$. Solutia este sa te milogesti de cineva cine are masina, sta in cluj si iti poate depozita lucrarile pana la inceputul semestrului.

Cheltuieli ascunse

Ca la orice fel de contract care se respecta, exista acel text mic, care din pacate, se numeste legea in Romania conf. 84/95. Indiferent daca sunteti la buget sau la taxa, facultatea o sa va oblige sa platiti un examen de competente lingvistice fara de care nu puteti sa va sustineti licenta pentru ca asa a hotarat senatul Universitatii. Ce legatura are licenta cu competentele lingvistice? Examenele mele de limba straina pe care le-am sustinut in anul 1 si 2 sunt derizorii, neatestand nimic? Raspunsul este simplu, o sa fiti anuntati de aceste examene cu putin timp inainte de ele (30 de zile), astfel ca refuzul platii sa implice si neparticiparea la examenul de licenta. Cu cat facultatea o sa aiba o problema cu strangerea de fonduri, cu atat aceste examene o sa se imulteasca, deci fiti pregatiti viitori studenti.

(panotare)+(licenta)+(diferite taxe)+(consumabile)+(echipament)

1500+1000+100+1000+4000=7500/lei (minim)

La care se adauga taxa dupa caz 11610 lei (3 x 900 euro)

Pedagogia pe care cei de la regim cu taxa o platesc separat 2 x 150 lei

La toate acestea se adauga cazarea, o chirie onorabila incepe la 150$+intretinere. Deci nici nu o sa o pun in calcul, o sa vorbim de viata de camin.

Cazarea [casa cuibusor de nebunii/nebuni]

Caminul  UAD [pentru studentii romani] se afla pe strada Albac nr 21, camere mici si inghesuite, 2 studenti/camera, WC-dus-bucatarie comuna pentru fiecare etaj. Studentii bugetari platesc 175, iar cei de la regim cu taxa 250. Pentru a primii loc aici trebuie sa fii integralist (sa pupi cu folos la scoala) sau daca ai restante putina spaga te duce departe. In general se pastreaza cateva locuri pentru „situatii speciale”. In anul 3 fostul meu coleg de camera a primit loc cu 6 restante + „cele necesare”. Eu nu am primit cu 1 restanta chiar daca mi s-a oferit „posibilitatea”. Daca pilele dumitale viitor student sunt ferme adica „cele necesare” sunt mai mult decat adecvate vei primi loc in caminul de pe strada Vaida Voievod, care este destinat studentilor ERASMUS. Camera mare, baie in camera, bucatarie in camera o tanti care vine si iti spala rufele, prost cei drept din cate mi s-a spus. Iar pentru luxul de a putea pune fundul jos pe capac pret este de 175-250 lei. Astfel nu este vorba de discriminare, nu doar strainii au drepturi aici, ci si cei cu pile. O, voi vremuri cu miros de iasomie si comunism, unde erati? Si unde sunteti!

Optiunea pentru cei care cred in coloana vertebrala socioprofesionala si alte stereotipii este caminul de pe strada Brasov 2-3, apartinad Conservatorului. Caminul are avantajul ca drumetiile din miez de noapte nu se termina scurt pe trotuar din cauza nivelului de intoxicatie cu alcool, ci chiar in patul supraetaj pentru ca caminul se afla aproape in centru. Problema este ca aici conditile sunt monstruoase: 5 paturi supraetajate in camera, 9 colegi potentiali, 50 de indivizi impartind 4 toalete din care doar 2 se inchid, iar una dintre ele doar simuleaza acest lucru. Colegii sunt zgomotosi din fire si o sa ajugi sa ai privilegiul de ai injura pe toti care fac canto, pentru ca au obiceiul de a racni (repeta) in camera. Si ocazonal o sa te bati cu cate unul sau o sa incerce sa te injunghie(notita). Dusurile se adauga la izul de puscarie, iar daca nu poti sa faci dus cand la 10cm de tine cineva isi maseaza testiculele, acesta clar nu este locul pentru tine. Frigiderul este cumparat prin cheta, bucataria se afla la subsol, iar camera de lectura este populata de indivizi zgomotosi care lectureaza partituri. Este ceva mai ieftin decat celelate camine, dar 200 este putin cam mult, chiar daca este numeric cea mai ieftina optiune.

Recunosc ca doar cu unul din colegi am avut altercatii si doar el a incercat sa ma injunghie, in timp ce restul colegilor au fost persoane foarte placute cu care pot spune ca am avut activitati chiar distractive. Cu toate acestea, care este punctul in care incepe sa devina agasant sa recunosti mirosul flatulatiei fiecarui coleg in parte?

(ani)x(luni)x(pret)

3x9x175=4725 (cei cu taxa platesc 6750)

Cand tragem linie merita oare sa platesti peste 14250 lei sau 26160 lei taxa pentru o facultate de la care primesti o diploma si nimic mai mult? Tin minte ca un coleg avea pe coperta lucrari de admitere doar bustul voluptos al “noii eve”, o combinatie intre biblie si Quake 3 care a rezultat in postere cu gagici. Individul a spus o chestie geniala prin stupidite ”Eu am tate si o sa iau nota mare” si a luat 9.70. Raspunsul meu personal este: Nu, nici gratis, pot spune cu certitudine ca au fost cei mai rai 3 ani din viata mea. Singurul motiv pentru care nu am abandonat facultatea este obsesia mea pentru fotografie in toate formele ei combinata cu inertia generata de aceasta. Parerile pot sa difere, aceasta este parerea mea.

Pentru toata lumea care crede ca “persoanele care si-o cauta” o sa si-o primeasca concret prin note mai mici: Universitatea nu este nici scoala de corectie si nici birt. Daca evaluarea nu este strict o trecere in revista a cunostintelor din domeniul universitar studiat, atunci nu am urmat cursuri de formare, ci o forma de dresaj care sa ma faca sa sar la comanda si dupa aprecierea individului care are in mana biciul. De acea sistemele preuniversitare au o disciplina de purtare trecuta explicit ca rubrica speciala pentru a nu exista imixtiuni, iar in zona universitara si postuniversitara se considera ca nimanui nu ii mai pasa, intrucat domeniul studiat este ultraspecializat si necesita excelenta in practica acestuia.


  1. Ni s-a povestit de zeci de ori aceasta geneza, si este demonstrata de CV-ul domnului.
  2. Admitere 2009
  3. Este amuzant cum se vorbeste despre incapacitatea facultatilor particulare de a obtine studentii pregati si chiar daca  folosesc aceeasi metodologie cu facultatile de stat, nimeni nu le blameaza pe acestea. Nu sustin facultatile particulare,ci doar remarc ipocrizia.
  4. Examenul oral care se sustine la finalul semestrului 2 din anul 1.
  5. Falia unde doua placi osoase se întâlnesc.
  6. Conform site-ului uad.ro sectia foto este dotata pana in dinti, realitatea este alta.
  7. Trecand peste faptul ca fiecare are dreptul la proprietate privata conf. DDA art 17 | Am folosit de multe ori vehicului personal pentru a cara dumplexuri sau pentru a transporta lucrari de la tipografie la scoala sau pentru a duce lucrarile la Expotransilvania pentru ca facultatea nu are 1L de benzina pentru a rezolva problemele logistice care ii revin.

*Introducerea a fost modificata de la prima publicare.

<!–[if gte mso 9]> Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE <![endif]–><!–[if gte mso 9]> <![endif]–> <!–[endif]–>
Advertisements

About this entry