Lensbaby

Lensbaby fac parte din aceeiasi categorie fotografica cu produsele lomo: transmiterea elementelor foarte tehnice (tilt) catre fotografia care nu are neaparat nevoie de acestea, dar care ar face procesul de fotografiere mai incitant.

Obiectivul are capacitati de tilt (nu de shift) exact ca aparatele tehnice, doar ca nu vine cu un pret pe masura acestora. Nu are nici “claritatea” necesara pentru a fi incadrat intre aparatele tehnice, dar pana la urma, acesta nu este un obiectiv pentru campaniile publicitare Elle, ci este amuzament pur si trebuie tratat ca atare.

Toate lentilele foto se bazeaza pe acelasi principiu. Exista ocazionalul tilt and shift, cate un fisheye sau ocazionalul Soft focus, dar nimic foarte uimitor, lensbaby adresand aceasta problema cu modelul 1 (original), care se dorea a fi o lentila care sa dea ocazia folosirii aparatelor foto moderne pentru a obtine rezultate asemanatoare cu cele ale pionierilor fotografiei.

Modelul 2 (2.0) Chiar dupa nume ne putem da seama care este publicul tinta: generatia hip, care s-a dezvoltat in cultura software (versiuni) si care nu este satisfacuta de fotografia traditionala, ei dorind o forma de comunicare mult mai rapida, in care fotografiile pot fi impartite aproape instant cu prietenii, ”fotografii in varsta” ii numesc generatia fliker. Site-ul fliker functioneaza aproximativ ca si Bog, doar ca Bog nu este parte a yahoo.com .

3G (sau control Freak) Este cel mai prost si cel mai bun model de pana acum. Este cel mai prost pentru ca  ii lipseste inprevizibilitatea pe care lensbaby a implementat-o in cadrul fotografiei repetabila la infinit. Dar este si cel mai bun lensbaby pentru ca a introdus firma catre platformele traditional artistice din lumea fotografiei: Mamiya 645/Pentax 6×7 si Arri PL. Din cauza introducerii lentilei pe formatul Arrei PL (Cinematografie 35mm), s-au putut obtine unele dintre cele mai expresive cadre din istoria cinematografiei, in filmul Fluturele si scafandrul. Introducerea pe formatul mediu se doreste a ii o replica adusa aparatului Holga, care este promovat ca fiind una dintre cele mai eficiente aparate pentru a exprima o emotie artistica.

Compozer si Muse. Sunt un concentrat de fotografie netraditionala, fisheye, zone plate, pinhole, lentile cu un singur element. Nu cred ca imi vine in minte un element distractiv de folosit pe care lensbaby nu il foloseste in aceste modele.

(Recomand postul fotografia sport recreativ, iar daca va plac noile culori ale desenelor, va rog sa lasati un comentariu!)

Daca nu facem o profesie din fotografie, de ce sa nu ne distram?

Advertisements

About this entry