Filtre colorate pentru fotografia alb-negru

Filtrele colorate pentru alb-negru poate suna paradoxal, pentru ca alb-negru nu e color si cu toate astea “Iarna nu e ca vara”. Filtrele colorate se folosesc pentru a face o anumita culoare sa “iasa in evidenta”. Daca folosesti filtru rosu, culoarea rosu o sa fie redata mai alb, verdele putin mai inchis si albastru mult mai inchis. Filtrul rosu se foloseste la portrete sau fashion picture si filtrul rosu contrast se folosea pentru a obtine senzatie de noapte ziua in cinematografia alb-negru (in mod tipic).

Exista insa cateva particularitati, precum faptul ca filtrul infrarosu (R72), care nu permite expunerea pe film cu spectru normal, dar permite expunerea senzorului digital, insa foarte slab, in timpul zilei , timpul de expunere fiind circa 30 sec| f/3.5 | ISO:200. Imaginile uneori se folosesc ca atare sau le sunt inversate culorile (canalul galben devenind albastru spre exemplu).

Imagine a carei canale au fost inversate.

Imagine comparativa cu lumina vizibila/infrarosu (a doua fiind infrarosu, imaginile nu au fost facute in aceeasi saptamana.

Filtrul rosu are ca si particularitate cresterea adancimii de camp din cauza lungimii de unda (sper ca nu spun prostii). 

Toate aparatele foto folosesc filtre pentru a selecta lungimea de unda a luminii vizibile, fotografii care doresc sa foloseasca infrarosu in spectrele superioare 72/82 /96 /1100 isi modifica aparatele schimband filtrul din fata senzorului ori cu o sticla transparenta ori cu un filtru infrarosu.

Advertisements

About this entry