Contact prin multiexpunere (Sandwich)

Principiile pozitivarii contact sunt simple: material fotosensibil de expus+ material fotosensibil developat (peste) + lumina = material pozitiv

Tehnica de sandwich este o combinatie intre fotocontact si multiexpunere, si consta in lipirea a doua filme.

Pentru un astfel de contact este nevoie (recomandat) de un aparat foto fara perdea, un rangefinder cu obiectiv nedetasabil (cu obturator central) este perfect. Daca aparatul are perdea, exista sansa ca filmul sa atinga perdeaua provocand defectarea aparatului.
Eu am ales sa folosesc un cadru crossprocesat pentru cadrul static (e6-C41) pentru ca nu are stratul rosu. Astfel pot obtine un negativ si un pozitiv in acelasi timp, pe un film C41 (developat noraml). In cazul filmelor alb negru nu exista aceasta problema.

Daca folositi doua negative, veti obtine o imagine asemanatoare cu dubluexpunerea, doar ca de data aceasta zonele intunecate chiar nu se expun fata de dubluexpunere, unde expunerea se balanseaza spre neutru, zonele neexpuse expunandu-se mai repede.

(sus) imagine sandwich in aparatul de marit, imaginea devenind adanca| imagine multiexpusa, imaginea devine neutra prin multiexpunere (jos)

  • Calculati cantitatea de lumina pe care filmul o retine. Fotografiati aleatoriu si repetati acelasi cadru cu bucata de film prin care vreti sa expuneti in fata obiectivului, mentinand diafragma si ISO-ul constant o sa obtineti o diferenta intre timpii de expunere, astfel determinad factorul de opacitate al filmului.  Daca prima data ati obtinut 1/125 si a doua 1/15 rezulta ca pierzi 3 trepte. Si pentru ca sa fie totul simplu consideri ca filmul tau de ISO 200 este de fapt iso 25. (recomand tabel de conversie)
  • Lipiti cu banda adeziva (preferabil transpareanta) 1 cadru peste cadrul aparatului,  filmul care urmeaza sa se expuna sa fie in spatele acestuia. Lipiti bine filmul !!! incercati sa lipiti si zona perfoata pentru ca sa nu existe riscul ca acesta sa se agate si sa rupa marginea filmului care este avansat.
  • De aici filmul se expune ca orice alt film, doar sa nu uitati sa expuneti corect (luand in considerare opacitatea suplimentara a filmului)

Advertisements

About this entry