Pen (primele digitale)

Pen-ul este prima evolutie a aparatelor foto de la tipologia analog (film) la tipologia digitala, cu restrictiile si facilitatile acestea. Designerii nu mai trebuie sa lase loc pentru cartusele de film, negativul poate fi minuscul. Astfel iau nastere aparatele foto care sunt literalmente cat un stilou mare (pen=eng. stilou). Odata cu dezvoltarea bateriilor reincarcabile, aparatele au devenit din ce in ce mai mici pana cand au ajuns sa ia forme de brelocuri, pandantive, ceasuri, jucarii. Ca si particularitate, majoritatea nu au LCD, ele avand doar un display monocrom care sa iti indice nr de fotografii ramase sau daca aparatul este pornit.

Chiar daca multi o sa strambe din nas acesta este aparatul perfect dupa standardele pionierilor fotografiei de consum. Aparatul nu necesita niciun fel de aptitudini, nu are parti mecanice care sa se poata defecta, este portabil, nu necesita procesare manuala si costul de productie/utilizare/intretinere este aproape 0. Calitatea imaginii este suficienta pentru ca imaginile sa poata fi considerate realistice, obiectele putand fi usor identificabile chiar si la o rezolutie de 640×480 (rezolutia la care receptionam posturile TV este 720×576).

Daca facem o analogie cu aparatele pe film, acestea sunt rangefindare cu distanta focala fixa, adica nu este nevoie sa focalizam si nu din cauza ca aparatul este autofocus, ci din cauza ca senzorul este minuscul (cat varful de la ac) ,iar distanta focala a lentilei de asemenea minuscula, astfel obtinandu-se un orificiu foarte mic in raport cu cantitatea de lumina. Prin urmare, profunzimea de camp va fi de la 1m pana la infinit. Solutie geniala:o lentila minuscula lipita de o placa de circuite cu cateva celule fotoelectrice!

Aparatele de tip pen au ramas in memoria colectiva ca aparatele de tip 3 in 1/16 in 1, pentru ca au fost facute in mare parte de producatori cu simtul inovatiei, care au oferit intr-un singur pachet de la aparat foto la MP3. Succesul acestor produse a facut ca telefoanele mobile sa devina un amalgam de orice altceva decat telefon mobil. Camerele web functioneaza dupa acelasi principiu, si inca tot ce inseamna aparat foto foarte ieftin are originea in pen-urile de la sfarsitul anilor 90.

Aparatul desenat este un Aiptak Pen Plus, rezolutia neinterpolarizata este de 640×480 si este primul meu aparat foto digital. Suprinzator chiar si pentru mine, inca mai am fotografii facute prin clasa a 9-a. Singura problema pe care o am este ca nu gasesc drivere compatibile XP, asta ridicand intrebarea ”ce inseamna fisiere proprietar?”.

Fotografia (prelungire a mintii) facuta cu acest tip de aparat (cu mandrie pot spune ca sunt inca proprietarul aparatului, imaginii si a cainelui).

Advertisements

About this entry