Fotograma digitala

Fotocontactul este prima metoda de pozitivare a unui negativ si implica suprapunerea unui negativ developat peste un material fotosensibil si expunerea acestora, rezultatul fiind o copie pozitiva a negativului, iar aceasta tehnica fiind derivata din fotogramele domnului Niépce.

Scanerul emite fotoni (lumina) pe care ii capteaza pe un senzor. Din motive economice senzorul este de dimensiuni mici si se misca pe suprafata colii A4. Principiul fiind adoptat de catre aparatele digital de format mare, (o sa scriu un tutorial despre acest tip de aparat) este important ca acestea se numesc Sticare sau scan back.(INFORMATIE RELATIV INUTILA)

Ma gandeam la ingradirile pe care fotografia binara le prezinta si ma gandeam cat de frumoase sunt fotogramele si fotocontactul si cum o sa se piarda. Fotocontact inca exista si se numeste scanarea negativului. Si daca fotocontactul este similar cu fotograma, atunci de ce nu puteam obtine fotograme digitale…? Singura problema/avantaj este ca senzorul are propriul lui sistem de iluminare, asa ca nu mai suntem nevoiti sa stam cu veioza/becul aprins X secunde. Diferenta fiind ca obiectele nu mai lasa lasa umbre, distanta fata de sursa de lumina devine principalul mod de obtinere de umbre.

  1. Plasati compozitia pe suprafata de sticla. Daca lucrati cu compozitii care pot pata/zgaria sau doar daca vreti sa pastrati suprafata scanerului curata, va rog sa puneti o folie transparenta (folie tipografica) peste suprafata de sticla.
  2. Plasati o bucata de material textil opac peste scaner pentru a nu permite luminii parazite sa intre. Am folosit un hanorac negru, se poate observa chiar si fermoarul in coltul din stanga jos al imaginii.
  3. Scanati ca in mod normal, ca si cum ati scana un document.

Imagine de: Dragan Radu. Seria: Zbor pierdut deasupra viselor faurite de altii. Scena: Dupa accident.

Advertisements

About this entry