Cine este “fotograf”…?

Multi oameni sunt numiti “fotografi”. Eu sunt numit fotograf, dar si dobitoc din cand in cand. Asa ca imi pun intrebarea: cine este “fotograf” si ce il defineste pe acesta?

  • Multa lume spune ca “fotograf” este acel individ care face parte din cercul elitist al posesorilor de diplome (in curs de obtinere) pe care scrie Foto-Video PCR. Fiind undeva la granita dintre prelucrarea computerizata a hartiei si protectia impotriva incendiilor, aceasta viza nu te transforma in ilustrul fotograf. Din promotia mea mai sunt inca doua persoane care se ocupa de fotografie, dar toti avem aceeasi certificare a calitatii (diploma), care este inexistenta. Diploma de absolvire a unei facultati denota doar o rabdare de cativa ani sau o suma de 3×1000$ echivalentul taxei de scolarizare, bon valoric nerascumparabil. Si in plus, daca mintile luminate ale fotografiei autohtone sunt de profesie Veterinari/ Arhitecti/ Ingineri/ Economisti /Avocati si alte meserii “de viitor”, atunci de ce nu le profeseaza?
  • Marea masa a populatiei considera ca fotograf este acel nenea care are agatat de gat “talanga fotografica” (chiar acum cateva zile am observat o domnita care printre calitatile fotografului, introdusese termenul “leica”). Bingo, cu cat talanga mai mare, cu atat mai bun fotograful, dar pentru ca suntem in capitalism (sistemul guvernat de capital), cu cat este mai scumpa talanga, cu atat mai bun fotograful. Si este foarte corect, pentru ca daca individul este interesat de epatare, si nu de transmitere de mesaje. Este foarte corect sa existe necesitatea afisarii cu orice ocazie a investitiei in aparatul cel mai cool. Aceasta este si motivatia existentei Canonistilor, Nikonistilor, Leicaistilor, Hasselbadistilor (astia sunt putini, dar este o aspiratie pentru multi sa devina Hasselbadisti). In momentul in care tu investesti timp, iti va fi mai greu sa te identifici cu Ciborgul jumatate Canon, jumatate smecher de la avatar. Dar nu numai, pentru ca daca “Aparatul” te face fotograf, atunci fiecare mitocan care iti da cu blitzul in ochi la fiecare eveniment, este un fotograf notoriu ,pentru ca l-ai observat si i-ai sugerat sa isi infiga fulgerul electric acolo unde nu ajunge lumina. Avem 20.000.000 de fotografi, adica toata lumea cine are un telefon mobil cu camera, din care amatori cam 1.000.000 (cei care au aparat foto compact) si circa 600.000 de profesionisti. Wau, nici nu stiam ca e asa de aglomerat campul de munca.
  • In cercul cafenelelor cu index artistico – liric, se spune ca arta este acel talent, acea vocatie, acel “ceva” ce nu poate fi definit. “Capucinii” au dreptate! Prin urmare, inseamna ca domeniul de activitate al fotografilor coincide cu cel al Mamei Omida, notoriu personaj din ”lumea astrologiei si a metafizicii”. Sunt de acord cu asta, fiindca majoritatea fotografilor sunt niste indivizi hilari care se lupta in imagini meteorologice si ginecologice, care considera ca esti un nesimtit cand il intrebi cu ce se ocupa si gasesti ironic faptul ca nu gaseste un raspuns la aceasta intrebare. Cu capturarea de imagini se ocupa aparatul foto, dar tu cu ce te ocupi?
  • Dupa care o sa existe un grup de oameni care o sa spuna ca sunt fotografi pentru ca ei castiga bani din asta. In ”Romanelia” daca vrei sa castigi bani ”fara nr, fara nr”, trebuie sa te adecvezi modelului ciuciuliu, cu a lor fotografii artistice sau sa fotografiezi gagici goale sau fashion/glamour, care este acelasi lucru cu gaigici goale fara nr, pardon individe pline de “printipuri” care sunt fotografiate pentru calendarul studentilor de la ginecologie. Ce fericiti trebuie sa fie studenti de acolo, muncitorii  si multe alte categorii sociale care sunt determinate sa aiba o frustrare sexuala care explodeaza ca o bula intr-un absces de fotografie.
  • Avand o discutie cu stimabila Cosmina (domnisoara DTP-ista), mi-a fost insuflata ideea cum ca recurenta actiunii te face fotograf. Partial adevarat, dar atunci orice mitocan care si-a cumparat aparat foto si devine agasant cu oameni/ plante/ animale/ vietati colorate de genul conversi de circa 2000 de ori pe zi poate fi numit fotograf. Cum agasarea este uitata in cateva ore, asa si malderul de pixeli dispare in scurt timp din cauza amneziei digitale.*

Deci cine este “fotograf”? Nu stiu,dar cred ca este o intrebare buna.

*Existenta posibilitati de a sterge orice imagine, fara ca sa existe o urma ca aceasta a existat vrodata.

Advertisements

About this entry