Fotograma (Fotocontact)

Este “primul” tip de fotografie. Niepce a folosit-o prima data ca demonstratie a faptului ca a descoperit modul prin care poate fixa materialul fotosensibil si cu toate acestea obtinerea fotogramelor este foarte simpla acum. Trebuie doar sa  plasezi un obiect peste hartia fotosensibila, expui hartia la lumina puternica (afara) si astepti sa se innegreasca in jurul obiectului pus pe hartie. Daca acel obiect este destul de opac, va lasa o urma neexpusa (pata alba) pe materialul fotosensibil. Principiul se numeste fotocontact si este folosit pentru a pozitiva un negativ fara a folosi un aparat de marit.

Este demonstratia primara a faptului ca fotografia (scrierea cu lumina) nu necesita un aparat fotografic, aceasta putand fi obtinuta folosind doar material fotosensibil ,lumina si fixator pentru a putea arata si altora ce am captat.

  1. Plasezi compozitia pe hartia fotosensibila. (Doar la lumina rosie ca sa nu se expuna hartia)
  2. Expuneti cu lumina unui bec sau aparatul de marit. Este preferabil sa folositi aparatul de marit pentru ca puteti controla mai bine cantitatea de lumina. (medie 1-2 secunde)
  3. Developati normal hartia foto.

SAU

  1. Plasezi compozitia pe hartia fotosensibila. (Doar la lumina rosie ca sa nu se expuna hartia)
  2. Scoateti compozitia la lumina soarelui, lasati compozitia sa stea acolo pana cand se inegreste putin mai tare decat doriti sa arate imaginea finala. (in medie 5 minute)
  3. Imaginea nu poate fii fixata folosind fixator [ dacă se încearcă băgarea ei în baie de fixator imaginea dispare, cel mai simplu mod de păstrare este intr-un loc relativ umbros, nu le expuneri la soare direct. Imaginea de fata este păstrata într-un carnețel de circa 2 ani și nu s-a deteriorat deloc]
  4. .

Seria Flori pentru Cosmina,  Dragan Radu (ambele imagini)

Advertisements

About this entry