Action/supersampler (compact)

”De ce?” este o intrebare foarte buna,dar trecand de factorul de amuzament, trebuie sa ne intoarcem la zilele cand avansarea filmului era problematica pentru aparatele foto industriale si stiintifice. Era nevoie de aparate foto care sa surprinda actiunea la un interval stabilit. Unul din primele aparate de acest gen este King Check Polaphy , dand nastere unei mari serii de polaroide cu multe obiective. In momentul in care avansarea filmului a inceput sa se faca cu ajutorul motoarelor, acest sistem a fost reciclat ca si aparate foto pentru copii din pricina costurilor de manufacturare foarte scazute, a imaginii foarte ciudate  si a constructiei foarte robuste. In acest moment doar Lomo produce acest tip de aparate si de aceea am si ales sa desenez aceste doua aparate.

Industrie-jucarie-icoana pop. Traseu nefiresc pentru un aparat foto, aparatul foto nefiresc. Experienta de a fotogafia un “video” este bizara, in cel mai bun caz si fotografiile sunt inconfundabile. Rezultatele pot fi replicate cu un aparat foto normal (cu costuri crescute), dar procesul de fotografiere nu este la fel de satisfacator/particular. In aceasta privinta fotografiile acestui aparat pot fi incadrate in curentul artei actioniste.

  1. Vizor (doar Asampler) se numeste sport finder si incadrarea este imprecisa si bizara. Aparatul trebuie tinut in apropierea ochiului privind prin patratul mic si folosind marginea cadrului mare ca referinta. De fiecare data cand vad acest tip de vizor imi amintesc de regula Lomo nr.4: Fotografiaza din dreptul soldului.
  2. Avansare, nu sunt multe de spus pentru Asampler, o manetuta care se invarte. Ssampler este ceva mai personal, trebuie sa trageti de o sfoara care are un “colac” la capat. Original dar neergonomic, dar sa nu uitam ca nu este un aparat foto pentru “tipicari”. Deci ergonomia este un sacrificiu firesc.
  3. Declansatorul, trebuie sa nu uitam ca aparatele sunt “sapuniere” care au toate functiile fixe (timp de expunere/diafragma/etc) deci point and shoot in romanisme: Indreapta si apasa pe buton,
  4. Carcasa, Asampler este foarte neobisnuit, deoarece carcasa este transparenta (reminescenta a factorului de ”wau”, necesar pentru a vinde jucarii). Oricum, carcasa care contine camera, filmul si obiectivul sunt izolate de lumina, dar sa nu aveti foarte mare incredere pentru ca in general sunt facute ca jucarii, nu ceasuri elvetiene si prin urmare o sa intre lumina prin toate orificiile. Eu am folosit la inceput banda adeziva neagra, dar mi-am dat seama ca imaginile arata mai anost fara scurgerile de lumina (light leeks).
  5. Obiectivele, patru la numar (9 pentru popnine) sunt setate ca sa se declanseze decalat. Apesi pe buton si se deschide primul obiectiv, 1/30 secunde mai tarziu cel de al doilea obiectiv, 1/30 secunde mai tarziu al treilea si asa mai departe. De aici si ideea de captura a unei actiuni (Action Sampler).

Imagine cu un Asampler facuta de Ionuca, careia ii multumesc foarte mult ca m-a lasat sa ii utilizez imaginea.

Imagine facuta cu un Ssampler de catre Crocodil fotografic multumesc foarte mult pentru ajutor.

Advertisements

About this entry