Fisheye (ochi de peste)

Fisheye e un termen de argou pentru cele mai superangulare obiective, care obtin un unghi mare de vedere prin necorectarea aberatiilor sferice. De acea toate imaginile fisheye arata ca si cum ar fi fost facute intr-un glob.

Unghiul de vedere al acestor obiective este intre 165-220*, chiar daca cel mai popular unghi este de vreo 180*.

In general, acest tip de lentila este folosit pentru aplicatii stiintifice/militare, unde este necesara observarea unor fenomene/obiecte care sunt foarte mari sau este nevoie o imagine si a cerului si a pamantului intr-o singura imagine.

Primul fisheye comercial a aparut in anii 70′ pentru fotografia de arhitectura, unde era nevoie de un nou suflu pentru a reimpulsiona creativitatea si unde exista o cerere pentru formate panoramice.

Distanta focala este direct proportionala cu marimea formatului. Aparatul foto desenat este un Lomo fisheye si face parte din categoria aparatelor Rangefinder (compacte) , dar exista inca 3 metode pentru a obtine un efect de fisheye: folosirea unui obiectiv fisheye pe un SLR, montarea unui adaptor fisheye pe un obiectiv superangular sau montarea unui obiectiv superangular pe un aparat cu un format mai mare decat cel recomandat pentru obiectiv, montarea unui Sigma 10-20 pe un Canon 5D/1Ds/Film 35mm, dar acestea sunt relativ bine corectate si imaginea nu o sa aiba deformari atat de pronuntate. (canon 10-20 nu poate fi folosit din cauza diferentei de montura)

Halframe: 4mm Half circular / 7.5-8mm diagonal

APC: 4mm circular / 8mm half circular / 10-10.5mm Diagonal / 15-16-17mm Doar un obiectiv urat necorectat

Full:  8mm Circular/ 12mm Half-circular / 15-16-17mm Diagonal/ (6mm circular 220* Nikon doar cu mirror lockup)

645: 24mm diagonal

6×6: 30-35mm Diagonal

6×7: 37mm Diagonal

4×5″: 37mm Circular (adaptat)

Una din utilizarile cele mai frecvente ale lentilei sunt spatiile foarte mici din cauza unghiului foarte mare de vedere. Peretele din fata era la maxim 3 m si latimea este putin peste 2 m, iar eu am o inaltime respectabila de 1.80 si cu toate astea mi-au incaput picoarele, peretii si toate mizeriile in cadru.

Deformarea pespectivei este foarte evidenta aici. Imaginea este facuta de Dorin Moldoveanu, multumesc ca mi-ai permis sa folosesc imaginea.

Lentila fisheye se foloseste de obicei in fotografia subacvatica, pentru ca apa actioneaza ca o lentila si aberatiile sferice sunt corectate partial. Imaginea este facuta tot de Dorin Moldoveanu.


Advertisements

About this entry