Negativ

 1.  Color/alb negru print film. (c41/an)

Negativul exista din cauza ca fotonul (lumina) impresioneaza emulsia fotosensibila transformandu-i acesteia culoarea din alb laptos in negru. Deci unde este lumina mai intensa, negrul este mai inchis, asta insemnand ca pielea pe care o percepem noi ca fiind alba, devine neagra in fotografie si cerul care este puternic iluminat, devine negru, si cladirile care nu primesc multa lumina, devin albe . Dar noi nu percepem realitatea asa, noi percepem pielea alba (nu fiti rasisti) nu neagra, de acea noi trebuie sa pozitivam imaginea, adica sa o trecem inca o data printr-un aparat foto special, numit aparat de marit(tiraj) care are si rolul evident de a “mari” imaginea. Deci fotografia, nu este chiar copie a naturii,ci corect ar fi o serie de proiectii a naturii inregistrate.

 2.  Diapozitiv (E5/E6)

 

Sau filmul reversibil este acel film care se prezinta ca fiind poroziv. Acest film este creat pentru a putea fi proiectat pe suprafete mari cu costuri mici si in general nu este folosit la tiraj (tiparire).  El nu este pozitiv in sine, are o emulsie putin mai speciala. La un moment in timpul developarii filmul trebuie deteriorat chimic si reexpus cu lumina UV pentru ca acesta sa apara ca si pozitiv. Daca acest tip de film este trecut printr-un proces C41 (cross procesare), acesta apare ca fiind negativ.

 3.  Polaroid (instant)

 

La finalul procesului de developare imaginea apare pozitiva, din cauza unei pozitivari chimice asemanatoare cu cea obtinuta la procesul diapozitivelor. La imagini mari 4×5″ si 8×10″ se obtin 2 imagini: una pentru tiraj si una pentru vedere. In cadrul segmentului profesional polaroidele au fost folosite pentru a vedea exact ce o sa se obtina pe negativ.

 4.  Daguerreotype

(imi pare rau, dar nu am nicio imagine facuta prin acest procedeu)

Primul proces fotografic este numit “direct pozitiv” lucru partial adevarat,  pentru ca dupa developarea cu mercur fixarea se face prin spalarea cu o sare pentru a indeparta materialul expus. Teoretic, dupa developare este gravura, nu fotografie (putin prea tehnic pentru aceasta discutie).

 5.  Digital

 

 Eu consider ca este un alt mediu reprezentarea care foloseste fotoni, un mediu complet diferit de cele precedente. Exact cum Daguerreotypia este diferita de Talbotypie si ale sale placi sensibile, fotografia digitala are putine lucruri in comun cu filmele din argint si celuloid. Principiul de inregistrare este complet diferit. Fiecare pixel este lovit de lumina si el transmite informatia unui procesor care interpreteaza datele. Scrierea cu lumina? Scrierea cu electricitate? Imaginea se formeaza nu din cauza fotonului, ci din cauza elecronului care pleaca de la procesor si se fixeaza pe card. Discutia teoretica poate dura zile/luni/ani/milenii, dar trecand peste puritanisme, rezultatul obtinut este aproape identic pentru persoanele obisnuite carora le este adresata fotografia, persoanele care au nevoie de o imagine usor repetabila si usor de transmis printr-un mediu sintetic binar. Si cu toate astea fiecare mediu are limitarile lui, senzorul digital neputand fi curbat sau pus intr-o cutie de bere pentru a fotografia.

NOTA DE SUBSOL: Aproape toata lumea in care traim este modelata in jurul imaginii digitale (binare). Toate imaginile pe care le vedeti aici pe site au fost la un moment digitalizate (Film scanat) sau chiar digitale din primul moment  (acel negativ de la punctul 1). Acum exista si ca copie a unei copii generata de un server formata din pixeli formati din 0 si 1, si nu din material fotosensibil. Daca procesul binar de reprezentare nu s-ar fi inventat, lumea noastra ar fi fost complet altfel. “Ignoranta catre imagini este analfabetismul viitorului” Laszlo Moholy Nagy
Advertisements

About this entry