Caracterul de unicat

Fotografia a aparut ca si un mediu repetabil, cu un efort minim si cu un cost scazut (comparativ cu pictura/gravura). De aici se poate trage concluzia ca fotografia este un mediu usor repetabil cu un efort minim si un cost scazut, lucru foarte adevarat. Daguerotipurile au un caracter unicat pentru ca sunt obtinute pe placi metalice. Si in plus, fotografia in sine este o transpunere in tonuri cenusii a luminii (fiecare pata de alb este neagra pe o fotografie) pentru ca produsul initial al unei fotografii este negativul. Deci fotografia este produsul negativ care este obtinut pe pelicula de orice fel. Deci are un caracter unic. Orice forma de pozitivare se numeste tiraj (marire/contact). Deci este o copie pentru ca aparatul de marit este in sine un aparat de fotografiat.

Cea mai facila analogie este cea cu gravura, placa cu care se printeaza 1 ziar (cea pentru negru),pentru ca este unica chiar daca ea creaza 10.000 de ziare.

Deci fotografia (negativul/diapozitivul) este unicat. Produsul derivat din acestea este o copie (Ceci n`est pas une pipe)

*Diapozitivul si procesul instant lucreaza tot pe baza de negativ doar ca sunt reversibile la un moment dat.

Advertisements

About this entry