Arta fotografica

Nicio tehnica in sine nu garanteaza caracterul artistic. Pictura nu este arta prin ea insasi, simplul fapt ca un nenea da cu pigment colorat pe o suprafata nu confera caracterul de arta al acelui obiect, in cel mai bun caz caracterul de obiect pictat. In cadrul fotografiei este acelasi lucru, nu toate fotografiile sunt artistice si nu doresc sa dau in derizoriu discutia invocand stereotipii inapte de genul “suflet,bun gust, unicitate, simtire, traire, emotivitate” sau alte parole care denota o lipsa crasa de inteligenta/cultura/”bun simt” a interlocutorului. Nici macar calitatile tehnice nu pot fi transpuse in calitati artistice; un bun fotograf nu este implicit si un bun artist.

Vom porni discutia de la o afirmatie valida, chiar axiomatica pentru unii “You can chill out at home, in front of art you should act”. Concluzia logica pe care o putem trage de aici este ca arta este acea forma de exprimare din care inerent rezulta o concluzie sau o actiune. Arta nefiind redusa la un obiect ilustrativ, ea este o forma de transmitere competenta a unui mesaj complex.

Cine determina competenta mesajului? Parerile sunt foarte impartite, eu consider ca publicul careia ii este adresat mesajul poate fi considerat. Daca maximul creator al asa-numitului artist este copierea floricelelor si a gagicilor rascracite atunci termenul mai potrivit pentru acestia este `Nea pentru ca nu am nici o indoiala ca poate face tot ce vrei matale intr-un cadru social exceptand sa gandeasca, care oricum nu este prea laudat. In cel mai bun caz, imaginile acestea sunt repetative si conformate unei norme (photo magazin, bog, photo.net, jpg mag) adevarate manufacturate pentru un consum usor al maselor.  Conceptul de arta incepte cu momentul in care imaginile prezinta o stare a cognitiei constiente. Acest lucru se poate observa prin alienarea marii parti a publicului de tip “masa”. O galerie plina nu este neaparat o galerie buna. Ea are sigur o strategie buna de marketing. In perioada actuala arta graviteza in jurul conceptului semiotic :”Orice forma de programare a energiei poate fi practic exploatata in scopul transmiterii de mesaje.”

Advertisements

About this entry