Found

Found: Interventie de colaj sau editare care prezinta o opinie personala asupra unor imagini care nu iti apartin; apare ca si tehnica de “citat” in era postmoderna/popart.

Sincer, iubesc aceasta tehnica. Putine dintre procedee pot singure sa ridice atat de multe intrebari false despre moralitate, etica si conceptele capitaliste. Putem considera ca este o arta in sine pentru ca are (momentan) inca capacitatea de a problematiza atat de multe lucruri pe care artistul nu le intentioneaza.

Plagiat se aude din spatele monitorului? Doar daca neuronii nu functioneaza. Atata timp cat artistul are o interventie care denota o parere asupra unui subiect inacesibil (al doilea razboi mondial nu o sa se repete) este o tehnica acceptabila, daca se adecveaza subiectului.

Dragan Radu - Monstrii de ieri sunt cool si azi?

Dragan Radu – Monstrii de ieri sunt cool si azi?

Si acum la intrebarile etice false. Dar nu ai fotografiat tu. Si?  Si aparatul de marit (tiraj) este un aparat foto si cu toate astea nimeni nu se oboseste sa faca print-uri chiar daca acestea influenteaza intr-un mod decisiv imaginea. Si pana la urma care este diferenta intre fotografia de constare (cea de reportaj) si aceasta?

Si de multe ori sunt mult mai pertinente acestea ca si mesaj pentru ca confera o nota de nou unui subiect vechi, continuitatea unei actiuni intuite.

Dragan Radu- TV satelit religia viitorului

Dragan Radu- TV satelit religia viitorului

O alta problema etica care se pune este cea a contributiei fotografului la o astfel de lucrare. Daca fotografia incipienta a disparut, nu cumva calitatea unui fotograf este capacitatea lui de a relationa lucruri pe care el le gandeste? Fotograful care fotografiaza peisajul in general nu are niciun fel de importanta pentru peisaj; si el si inca 5 miliarde de fotografi puteau face acest lucru. Dar cand vine vorba de found, trebuie sa iti alegi imaginea (sa iti selectezi cadrul) si sa o adecvezi “cerintelor tale/ viziunii tale” (procesare). Deci ce este imoral la “found”?

Advertisements

About this entry