SLR (Single reflex lens)

Single Reflex lens. Aparatul cel mai comun intre profesionisti. Permite vizarea directa; adica ce incadrezi este ceea ce fotografiezi. Odata cu aparitia obiectivelor transfocatoare (Zoom) piata a fost aproape in intregime acaparata de aparatele foto cu oglinda basculanta.

Formatele in care SLR-urile pot fii gasite sunt de la 8x10mm (110) pana la 10×12 cm (4×5″) dar cele mai uzuale sunt cele de pe formatul de 35mm.

Dezavantaje: Oglinda in momentul bascularii produce vibratii care de multe ori afecteaza calitatea imaginii (mai ales in cazul oglinzilor mari); sunt mult mai mari decat rangefinder-ele (clasa compacta) din cauza ca au mai multe mecanisme si obiectivele trebuie sa compenseze pentru spatiul ocupat de oglinda. Oglinda fiind calcaiul lui Ahile, au tendinta sa se defecteze in acest punct. Obiectivele cu obturaror central sunt foarte rare, grele si complicate.

Nota pentru ”canonisti” si ”nikonisti”: Aceste doua specii de creaturi de prost gust au tendinta sa considere ca aparatele lor sunt superioare fata de aparatul concurentei. SUNT IDENTICE  99.9% DIFERENTA ESTE FACUTA DE MARKETING (adica maipularea prostului consumator) SI DACA VRETI SA FITI CU ADEVARAT DIFERITI, CUMPARATI SI VOI UN OBIECTIV SPECIAL CARE NUMAI UNA IL PRODUCE, CUM AR FII Canon MPE-65 sau Nikkor AF 105mm f/2 D DC.

Advertisements

About this entry