Cross procesarea

Cross procesarea inseamna developarea unui film in alt proces decat cel recomandat. Procesul recomandat este cel inscris pe cutie

C41-Color     Pan- Alb negru    E5/E6 – Diapozitiv  (si multe multe alte procese)

In general cand se vorbeste de cross procesare este vorba diapozitive developate cu proces c41.  Procedeul a inceput ca si o solutie facila pentru developarea diapozitivelor, rezultatul variind in functie de marca de diapozitive. In general se obtin rezultate foarte ciudate, si se obtine negativ.

Filmul color poate fi developat cu procesare alb negru, rezultatul fiind film alb negru de contrast foarte slab, imposibil de marit pe hartie foto, dar usor scanabil.

Filmul alb negru poate fi developat intr-o multitudine de solutii de la solutii de developare de zii ORWO la cafea (nes).

In procesul E5/E6 nu poate fii developat niciun alt tip de film decat cele intentionate pentru acest proces, pentru ca la un moment dat trebuie “deteriorat filmul”.

Pentru o scanare cu efect maxim este necesar sa scanezi filmul ca si cum ar fi diapozitiv normal (sau sa nu lasi scaner-ul sa iti impuna corectiile de culoare) si sa il inversezi tu manual (CTRL+I in Photoshop) pentru ca diapozitivele nu au acea tenta portocalie care permite o marire corecta pe hartiile foto color.

Advertisements

About this entry