Definitia fotografiei

“Fotografia este rezultatul obtinut pe suport fotosensibil cu sau fara aparat foto” Laszlo Moholy Nagy

Orice deterioarare produsa de un foton (lumina) asupra unui corp determina o reactie a acestei corp care se manifesta printr-un “desen”, traditional fotografia este considerata o deteriorare de factura permanenta, dar timpul a demonstrat ca fotografia nu este permanenta, fixarea este efemera in fotografiile domnului Nicéphore Niépce si viitorul nu a adus nimic mai bun. Niciun fel de fixare nu este permanenta, granula de argint avand tendinta sa devina neagra in contact cu fotonii.

Si fotografia digitala este perisabila din start, un domn al carui nume nu l-am stiut nici o data mi-a spus ca perioada aceasta a fotografiei o sa fie damnata din start pentru ca exista butonul de delete all chiar pe mijlocul de inregistrare. Pentru ca in momentul in care credem ca putem sa ne inbunatatim trecutul o sa il stergem ca pe ori ce alt produs de consum pentru al reinventa exact cum a fost el initial.

Este facil sa spun aratand cu degetul catre poza cu bunica, dar ar fii o gresala de neiertat. Fotografia este ori ce fel de transformare pe care lumina (fotonul) o poduce unei suprafete, aceasta putand fii consemnata ca si desen. Fotografiie insemnand literalmente scriere cu lumina si nimic mai mult, nimic legat de Iso diafragma marca aparatului sau chiar de aparat, doar o consemnare a trecerii luminii pe care dorim sa o consemnam ca fiind permanenta pentru a putea invinge frica noastra de damnare (de uitare).

Advertisements

About this entry