Pinhole 35mm

dirkon

Pinhole?

Pinhole inseamna literalmente gaura de ac (bold), este primul tip de aparat foto construit vreodata si a fost folosit in Renastere pentru a desena perspectival corect.

Gaura de ac?

Principiul este simpu, daca ai o incinta (cutie) care nu reflecta lumina (neagra inauntru) in care nu intra lumina decat printr-un foarte mic orificiu (staniol gaurit) si in aceasta incinta care nu reflecta lumina exista un material care reflecta (sau capteaza) lumina, atunci pe acest material se va proiecta o imagine rotita 180* fara de subiectul initial (de la stanga la dreapta si cu capul in jos).

Mai simplu se poate?

Aparatul este format dintr-o incapere etansa la lumina vopsita cu negru inauntru si o gaura foarte mica care actioneaza ca un obiectiv. Pinhole-ul se face dintr-o bucata de staniol gaurita cu un ac care se lipeste de aparatul din hartie pe peretele din spatele obturatorului.

Mai simplu, dar e aparat foto?

Daca ii adaugam un suport de inregistrare (film foto) si un obturaror (ca sa nu intre lumina) avem un aparat foto foarte simplu.

Obturaror?

Aparatul foloseste o bucata de hartie opaca care in pozitia ridicata este in fata gaurii (pinhole-ului), dar de multe ori se foloseste si banda adeziva neagra sau chiar degetul. Dezavantajul degetului consta in faptul ca trebuie sa fii apasat in jurul gaurii pana cand pot pune aparatul intr-un loc complet izolat de lumina si de multe ori ai nevoie sa scarpini acele orificii mancacioase (cavitatea nazala).

Cat expun?

aaa … Depinde cat de mare este gaurica si cat de lunga este distanta( focala f=marimea orificiului/distanta focala)(marimea gauricii/cat este distanta de la staniol la film). Expunerea se determina prin experimentare: tai o bucatica de film (neexpusa la intuneric) si o plasezi in locul unde vine normal cliseul, masori expunerea cu un aparat foto (sau exponometru) la f/22 si acelasi ISO pe care il are si filmul tau si expui cam de 4 ori mai mult decat ti-a indicat exponometrul. Daca negativul este prea alb, atunci expui mai mult. Daca negativul este pare prea negru atunci expui mai putin. Obtinand acest raport expui corect in ori ce fel de conditii.

Aparatul prezentat este Dirkon din 1979 aparut in abc magazin (sursa pinhole.cz)

Ce forme mai poate lua un pinhole?

…cam toate formele care iti trec prin minte. Acesta este cel mai versatil tip de aprat foto. La un moment dat am construit un dovleac (10kg) pinhole, o cutie de vopsea pinhole (cea mai eficienta), un borcan de mustar pinhole, si un cub pinhole 6×6.

Cum arata imaginile facute de contraptia asta? (Fotograf: Dragan Radu)

Daca va place acest gen de fotografie puteti viziona si chiar activa in cadrul grupului Lomo romania care inbratiseaza diversitatea in fotografie. (subcategoria pimhole)

Advertisements

About this entry