Cum calculam expunerea la pinhole

Acest tutorial se aplica doar pentru Dirkon sau altor pinhole-uri cu distanta focala egala cu distanta dintre capacul aparatului si senzorul acestuia. Acest tutorial necesita sacrificarea unui capac de plastic al DSLR-ului favorit.

1.Gauriti capacul de plastic care se monteaza peste montura in momentul in care lentila nu este atasata. Gaura trebuie sa fie de circa 3-5mm. NU GAURITI CAPACUL IN TIMP CE ACESTA ESTE MONTAT PE APARATUL FOTO.

2. Gauriti cu un ac bucata de staniol.

3. Lipiti cu banda adeziva negra bucata de staniol pe capac in asa fel incat sa fie etans, gaura din capac si gaura din staniol sa fie aliniate in asa fel incat lumina sa patrunda (logica dicteaza).

4. Cu un obiectiv cu o diafragma preferabil cat mai mica, expuneti un subiect luminos si notati expunerea: ISO 100 Diafragma f/22  timp de expunere 1/125s.

5. Montati capacul proaspat prevazut cu pinhole si expuneti acelasi subiect si notati expunerea: ISo 100 Diafragma f/necunoscuta inca timp de expunere 1/8

6. Folosind aceste date constatam (prin logica simpla) ca diafragma aparatului este f/256

7.Demontati capacul. Dezlipiti staniolul de pe capac in asa fel incat sa nu il rupeti si lipiti-l pe dircon. Cu un marker notati undeva pe aparat marimea diafragmei si sensibilitatea filmului pe care urmeaza sa il folositi.

8. Incarcati aparatul cu film de ISO 100, luati un aparatul foto digital sau un exponometru si masurati lumina din locul dorit folosind Modul A (prioritate de diafragma) setat la F22 ISO 100 si vedeti ce timp obtineti. Sa spunem 2 secunde; rezulta ca la f/265 timpul de expunere este 30 sec. Pentru a usura transformarile adaug cel mai simplu sistem de masurare.exponometru

Advertisements

About this entry