Subminiature

subminiature

Clasa subminiature (subminiatura) a aparut ca o alternativa mai economica si mai compacta a clasei compacte de 35mm. La inceput au folosit pelicula de 16mm (cinematografica) dupa care s-au creat casete speciale cum ar fi 110. Rusii au fost atat de amabili sa creeze una dintre legendele din aceasta clasa: Kiev “Turist” (30);numele este oarecum ironic pentru ca aparatul este creat pentru agentii KGB sub acoperire, aparatul incadreaza perfect un A4 de la 1m, se armeaza fara sunet si mecanismele functioneaza perfect in aproape orice conditii in care un individ poate supravietuii, si constructia mecanismelor din aluminiu dur poate concura oricare Leica sau un ceas Elvetian (modele din `90 nu mai sunt la fel de spectaculoase)

Aparatul de fata este unul dintre cele mai comune pentru acest format, care se numea si Minox din cauza firmei care l-a introdus.

In 2009 Kodak a renuntat la procucerea filmului de 110, dar filmul de 16mm inca se produce si cu putina perspicacitate se poate folosi ca “adaptare”.

Advertisements

About this entry