Twin Reflex Lens (TLR)

tlr 1

De ce?

Pentru ca un SLR are prea multe vibratii din cauza oglinzii care se izbeste de carcasa aparatului in timpul declansarii. Nu poti folosii obturatoare central, decat folosind si perdea. In timpul expunerilor lungi poti observa cum subiectul tau se misca si sa te zgarii pe ochi dupa caz, sau sa il urmaresti daca iti place lomo.

Vizor la nivelul soldului.
TLR-urile au un obiectiv separat doar pentru vizare, pentru ca oglinda este fixa; nu exista vibratiile specifice unui TRL in timpul declansarii. Exista si avantajul ca exista un contact direct intre fotograf si subiectul acestuia, astfel aparatul nefiind un obstacol in comunicare.

Vizorul sport.
Este accesibil prin rabatarea unei trape de pe partea superioara a vizorului, transformand astfel aparatul intr-un rangefinder primitiv.

Capitelul .
Are rol de protectie impotriva loviturilor si de suport siga. La unele aparate cum ar fii Roleiflex sau Yashica exista uneori introdus un exponometru in caoitel.

Obiectiv de vizare.
In general un obiectiv mai luminos decat cel pentru fotografie. Rolul acestuia este a proiecta imaginea pe o bucata de oglinda la 45* care reflecta imaginea pe o sticla mata. Cu rolul implicit de vizare, aparatul avand un efect de paralaxa destul de scazut pana la 1m.

Obiectivul de fotografiere.
Obiectiv in general cu diafragma maxima de 3.5 , ocazional 2.8 la aparatele scumpe, obiectivul este prevazut cu obturator central ce permite timpi de sincronizare cu blitz-ul de 1/300, exceptie facand Mamiya C2/C3 pentru ca acestea au obiective intersanjabile (acesta foloseste perdea in loc de obturator central).

Conexiune blitz.
Majoritatea modelelor folosesc cablu synk pentru conexiunea la blitz-ul extern, dar modelele mai noi Roleiflex 2.8F , Seagull 109 sunt doatate cu un Hotshu  (conexiune gasita la blitz-urile pentru SLR-urile moderne)

Deschidere compartiment film.
Filmul folosit este 120, dar exista si aparate care folosesc formatul american 220 (care inseamna literalmente de 2 ori mai multe pozitii)
Pe o rola de 120 sunt capturate 12 pozitii 6×6 (58x58mm)

Cum arata imaginile facute cu un TLR? (Fotograf: Dragan Radu)

Advertisements

About this entry