Rangefinder (Clasa Compacta)

compact

Ce este clasa compacta?

Clasa compacta se mai numeste si clasa rangefinder, adica aparatele care nu au oglinda (SLR) pentru vizare sau sticla mata. Ele sunt numite si clasa compacta pentru ca aceste lipsuri fac ca aparatele sa para foarte mici fata de rivali.

Raingfinder?

Aparatele care nu focalizeaza prin obiectivul cu care se capteaza fotografia, ci printr-un sistem auxiliar format dintr-un filtru colorat si o incinta. Sistemul este asemanator “barii de rupere” de pe aparatele Slr vechi (a se vedea zenitul 11) doar acesta este format din doua imagini care in momentul cand sunt suprapuse, claritatea este corecta.

Subcategorii?

Sunt doua subcategorii mari: cele cu obiectiv intersanjabile si cele cu obiectiv fix. Cele cu obiectiv detasabil folosesc perdea (cea care se indeparteaza in momentul in care expunem) cele care au obiectivul fix folosesc obturatoare compur. Adica un sistem similar diafragmei dar care are rolul de a ramane; se dechide doar cat timp dureaza expunerea.Avantajul acesteia este ca timpii de sincronizare cu blitz-ul sunt foarte scurti ( 1/300-1/1600)

Cele care au obiective intersanjabile au avantajul de a avea obiective cu o diafragma foarte puternica (Canon 50mm f/0.95), standardul fiind cam f/1.4. Nu exista obiective Zoom sau teleobiective (+90mm)

Avantaje?

Sunt compacte, au obiectivele mult mai mici si mult mai usoare. De exemplu un Canon 35mm 1.4 L are peste 500g/8.6cm , iar Voigtlander 35mm 1.4 are 200g/2.8cm.

Dezavantaje?

Imaginea focalizata nu este chiar imaginea fotografiata (de acea se numeste vizare indirecta) aceasta se numeste efect de paralaxa si cu cat platesti mai mult pe aparat cu atat acesta este mai corectata. Depinde la Smena cu doar cu multa indulgenta poti spune ca ai incadrat imaginea fotografiata dar la un Leica ai deja marcaje pentru diferite obiective. Si autofocus nu exista.

Dar in zona digitala (exceptie fac rangfinderele scumpe) toate acestea s-au schimbat; vizarea se face pe ecranul LCD. Exista un autofocus pe baza de contrast (doar in modul live view). De acea clasa compactelor pentru piata de consum se numeste si “point and shoot”.

Niste referinte?

Leica M,Voigtlander R, Smena 8, Fed, Lomo LCA, Canon G10, Canon 7, Olimpus EP, Epson dP1, Alpah TC, Fuji Gx645

Advertisements

About this entry